Wykonanie
Z mężem bardzo lubimy sklepowe
ciasteczka digestive. Już od jakiegoś czasu przymierzałam się, żeby zrobić ich domową wersję i w końcu zrobiłam. Oczywiście nie smakują tak jak te nasze ulubione, bo do tamtych dodawane są pewnie jeszcze jakieś składniki niedostępne w przeciętnej kuchni, ale nie są złe. Jedząc je czuje się, że jest to coś zdrowego.Digestive to wytrawne
ciasteczka, które w Wielkiej Brytanii są bardzo popularne. My lubimy ich wersję z
czekoladą. Te bez
czekolady Anglicy jadają z wytrawnymi dodatkami.Receptura na nie została opracowana w 1892 roku w Edynburgu przez Alexandra
Granta z firmy McVitie's i to właśnie tej firmy
ciasteczka lubimy najbardziej.
Składniki:50 g
płatków owsianych175 g
mąki pełnoziarnistej50 g
mąki pszennejpół łyżeczki
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia100 g
masła lub
margaryny3 łyżki
brązowego cukru60 ml
mleka2-3 łyżki ciepłej
wodyOpcjonalnie:rozpuszczona
czekolada (
mleczna albo ciemna)Zmiel
płatki owsiane (nie muszą być całkowicie zmielone).
W misce umieść obie
mąki, zmielone
płatki,
cukier,
sól,
proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę
masło. Dolej
mleko oraz
wodę i zagnieć gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkuj na około 5 mm, podsypując
mąką. Wykrawaj okrągłe
ciasteczka. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka można ponakłuwać wykałaczką lub widelcem. Piecz w 180 - 190ºC przez około 15 minut. Wystudź na kratce.
Ciastka można polać rozpuszczoną
czekoladą.SMACZNEGO!