ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka Digestive

Ciasteczka Digestive

nazwa

Wykonanie

Z mężem bardzo lubimy sklepowe ciasteczka digestive. Już od jakiegoś czasu przymierzałam się, żeby zrobić ich domową wersję i w końcu zrobiłam. Oczywiście nie smakują tak jak te nasze ulubione, bo do tamtych dodawane są pewnie jeszcze jakieś składniki niedostępne w przeciętnej kuchni, ale nie są złe. Jedząc je czuje się, że jest to coś zdrowego.
Digestive to wytrawne ciasteczka, które w Wielkiej Brytanii są bardzo popularne. My lubimy ich wersję z czekoladą. Te bez czekolady Anglicy jadają z wytrawnymi dodatkami.
Receptura na nie została opracowana w 1892 roku w Edynburgu przez Alexandra Granta z firmy McVitie's i to właśnie tej firmy ciasteczka lubimy najbardziej.
Składniki:
50 g płatków owsianych
175 g mąki pełnoziarnistej
50 g mąki pszennej
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła lub margaryny
3 łyżki brązowego cukru
60 ml mleka
2-3 łyżki ciepłej wody
Opcjonalnie:
rozpuszczona czekolada (mleczna albo ciemna)
Zmiel płatki owsiane (nie muszą być całkowicie zmielone).
W misce umieść obie mąki, zmielone płatki, cukier, sól, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Dolej mleko oraz wodę i zagnieć gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkuj na około 5 mm, podsypując mąką. Wykrawaj okrągłe ciasteczka. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka można ponakłuwać wykałaczką lub widelcem. Piecz w 180 - 190ºC przez około 15 minut. Wystudź na kratce.
Ciastka można polać rozpuszczoną czekoladą.
SMACZNEGO!
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2012/07/ciasteczka-digestive.html