ßßß
Składniki (na 6 - 8 sztuk):1/2 łyżeczki soli2 łyżeczki proszku do pieczenia110 g mąki pszennej110 g mąki pszennej razowej25 g brązowego cukru (nie dałam)1/2 łyżeczki cynamonu25 g masła150 ml mleka25 g fig suszonych25 g daktyli
Wykonanie:Przesiać mąki, sól, proszek do pieczenia do miski. Dodać cukier (opcjonalnie) i cynamon, wymieszać. Dodać masło i wyrobić palcami, tak by przypominało kruszonkę. Dodać pokrojone daktyle i figi i wymieszać tak, aby owoce były pokryte mąką. Używając widelca, dodawać powoli mleko (nie ma potrzeby dodawania całych 150 ml). Ma powstać delikatne ciasto. Wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką i bardzo krótko zagnieść. Rozwałkować na grubość 2 - 3 cm i wycinać koła o średnicy około 6 cm. Wyłożyć je na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Posmarować wierzch resztą mleka i piec w temperaturze 230 stopni przez 10 - 12 minut. Wyłożyć na kratkę i chwilę przestudzić. Podawać ciepłe.
/wydrukuj przepis/