ßßß Cookit - przepis na Scones figowo-daktylowe

Scones figowo-daktylowe

nazwa

Wykonanie

Pokazywałam już przepis na te scones. Tym razem jednak, korzystając z okazji, że dostałam ekologiczne bakalie od Makro, postanowiłam dodać do nich figi i daktyle. Przez przypadek nie dodałam cukru, ale okazało się to trafnym posunięciem. Słodycz fig i daktyli jest wystarczająca. Polecam.
Składniki (na 6 - 8 sztuk):
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
110 g mąki pszennej
110 g mąki pszennej razowej
25 g brązowego cukru (nie dałam)
1/2 łyżeczki cynamonu
25 g masła
150 ml mleka
25 g fig suszonych
25 g daktyli
Wykonanie:
Przesiać mąki, sól, proszek do pieczenia do miski. Dodać cukier (opcjonalnie) i cynamon, wymieszać. Dodać masło i wyrobić palcami, tak by przypominało kruszonkę. Dodać pokrojone daktyle i figi i wymieszać tak, aby owoce były pokryte mąką. Używając widelca, dodawać powoli mleko (nie ma potrzeby dodawania całych 150 ml). Ma powstać delikatne ciasto. Wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką i bardzo krótko zagnieść. Rozwałkować na grubość 2 - 3 cm i wycinać koła o średnicy około 6 cm. Wyłożyć je na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Posmarować wierzch resztą mleka i piec w temperaturze 230 stopni przez 10 - 12 minut. Wyłożyć na kratkę i chwilę przestudzić. Podawać ciepłe.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2012/08/Scones-figowo-daktylowe.html