Wykonanie
Pokazywałam już przepis na te scones. Tym razem jednak, korzystając z okazji, że dostałam ekologiczne
bakalie od Makro, postanowiłam dodać do nich
figi i
daktyle. Przez przypadek nie dodałam
cukru, ale okazało się to trafnym posunięciem.
Słodycz fig i
daktyli jest wystarczająca. Polecam.
Składniki (na 6 - 8 sztuk):1/2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
proszku do pieczenia110 g
mąki pszennej110 g
mąki pszennej razowej25 g
brązowego cukru (nie dałam)1/2 łyżeczki
cynamonu25 g
masła150 ml
mleka25 g fig suszonych25 g
daktyliWykonanie:Przesiać
mąki,
sól,
proszek do pieczenia do miski. Dodać
cukier (opcjonalnie) i
cynamon, wymieszać. Dodać
masło i wyrobić palcami, tak by przypominało kruszonkę. Dodać pokrojone
daktyle i
figi i wymieszać tak, aby
owoce były pokryte
mąką. Używając widelca, dodawać powoli
mleko (nie ma potrzeby dodawania całych 150 ml). Ma powstać delikatne ciasto. Wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną
mąką i bardzo krótko zagnieść. Rozwałkować na grubość 2 - 3 cm i wycinać koła o średnicy około 6 cm. Wyłożyć je na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Posmarować wierzch resztą
mleka i piec w temperaturze 230 stopni przez 10 - 12 minut. Wyłożyć na kratkę i chwilę przestudzić. Podawać ciepłe.
/wydrukuj przepis/