Wykonanie
Moje dzieci uwielbiają ciepłe, angielskie bułeczki scones na śniadanie. Tym razem postanowiłam zamiast tradycyjnego
mleka czy
śmietany dodać
sok pomarańczowy. Dzięki temu bułeczki zyskały lekko
pomarańczowy posmak. Użyłam w połowie
mąki pełnoziarnistej aby śniadanie było zdrowsze. Do tego szklanka soku, domowy
dżem i śniadanie gotowe. Pierwsza z 5 codziennych porcji warzyw lub
owoców zaliczona :) Pysznie i zdrowo.
Składniki (na 8 bułeczek):1/2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
proszku do pieczenia110 g
mąki pszennej110 g
mąki pszennej razowej25 g
masła50 g
daktyli150 ml
soku pomarańczowego Tymbark 100%2 łyżki
mleka do posmarowania
Wykonanie:Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.Do miski przesiewamy
mąki,
sól i proszek. Dodajemy
masło i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki.
Daktyle siekamy i dodajemy do
mąki z
masłem. Mieszamy. Stopniowo zaczynamy dolewać sok. Mieszamy całość widelcem. Sok dolewamy tylko do momentu, aż ciasto da się zagnieść. Prawdopodobnie nie będziemy musieli użyć całych 150 ml (u mnie zostało około 5 ml). Wyjmujemy ciasto z miski i szybko zagniatamy. Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i
ostrym nożem kroimy na 8 trójkątów. Możemy też wyciąć koła. Bułeczki przekładamy na blaszkę, smarujemy
mlekiem i pieczemy w górnej części piekarnika przez około 10 - 12 minut. Podajemy ciepłe./wpis sponsorowany/