Wykonanie
Uwielbiam muffiny. Głównie dlatego, że bardzo łatwo je upiec i można wymyślać nieskończenie wiele ich wariantów. Ja, z braku zwykłej
mąki i wielkiego dziś lenistwa, upiekłam
razowe muffiny z
figami, które przywieźli mi rodzice prosto z Albanii.
Figi można śmiało zastąpić
bananami lub
daktylami. Albo
jabłkami, albo
śliwkami. Z
figami jednak smakują najlepiej!

Składniki na 10 babeczek:350 g
razowej mąki pszennej210 ml
mlekałyżeczka
cynamonu5 dużych fig w zalewie miodowejpół szklanki
brązowego cukru3 łyżki
oliwy z oliwek1
jajkołyżeczka
proszku do pieczeniaMus jabłkowy:4 duże, słodkie
jabłka, obrane i drobno pokrojone6 łyżek
brązowego cukru200 ml przegotowanej
wodyFigi drobno kroję.
Jajko lekko roztrzepuję widelcem.Wszystkie składniki na ciaso łączę, mieszam do uzyskania gładkiej, dość rzadkiej masy. Do formy na muffiny wkładam papierowe papilotki i wypełniam je
ciastem (mniej więcej 3/4 wysokości). Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 30 minut.

Obrane, pokrojone i pozbawione nasion
jabłka wrzucam na patelnię razem z
cukrem i zalewam
wodą. Duszę pod przykryciem, od czasu do czasu podlewając
wodą, by nie przywarły do dna.
Jabłka powinny być dość rozgotowane. Na koniec miksuję je blenderem na gładki mus. Podaję jeszcze ciepły z muffinami.