ßßß
Jest to bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto, a efekt końcowy przepysznySzarlotka z dużą ilością jabłek przełamana smakiem orzechów, jest rewelacyjna
Potrzebujemy:1 kg jabłekłyżka cynamonupół szklanki brązowego cukruszklanka mąki pszennej pełnoziarnistej2 jajapół szklanki oliwy z oliwekpół szklanki poszatkowanych orzechów – ja użyłam mieszanki orzechów: nerkowce, włoskie, macadamia, laskowe1,5 łyżeczki proszku do pieczeniacukier puder do posypania
Jabłka kroimy na plasterki i wrzucamy do miski, dodajemy cukier, cynamon i poszatkowane orzechy. Mieszamy i odstawiamy.
W drugim naczyniu mieszamy ze sobą mąkę, jaja, oliwę i proszek do pieczenia. Następnie masę przekładamy do jabłek i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Wykladamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 25 minut.Po upieczeniu można opruszyć cukrem pudrem. Najlepiej smakuje na ciepło.
* Rada: W zależności jakie jabłka wybierzemy, czy słodkie czy kwaskowate tyle dodajemy cukru. Ja wybrałam jabłka o średniej słodkości więc dodałam pół szklanki cukru. Jeśli jabłka będą kwaśne dodajemy 1 szklankę cukru.SmacznegoKliknij na zdjęcia i poznaj inne słodkości: