Wykonanie
Dzisiaj będzie nietypowo jak na poniedziałek… ale pierwszy dzień długo wyczekiwanej Wiosny zobowiązuje!Oto „kiełkująca” Wiosna w wersji deserowej :)
Czekoladowe babeczki z dodatkiem
jabłek są smaczne, miękkie i delikatnie słodkie. W takiej ogrodniczej aranżacji smakują naprawdę wyśmienicie!
Składniki (na 10 małych babeczek):Suche:1 szklanka
mąki pszennej z pełnego przemiału5 łyżek
cukru brzozowego/fruktozy1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody4 łyżki
kakao1/4 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej (dla koloru)1 średnie
jabłko pokrojone w kostkę2 łyżki
gorzkiej czekolady (posiekanej na drobne kawałki)Mokre:50 ml
mleka (2% tłuszczu)150 ml
maślanki (
jogurtu naturaanego/kefiru)1 łyżka
rumu1 łyżeczka esencji waniliowej1
żółtkoDodatkowo:1
białko (+ szczypta
soli + 1 łyżeczka fruktozy) ubite na sztywną pianę
Polewa czekoladowa:100 g
gorzkiej czekolady1 łyżeczka
masła1 łyżeczka
mleka 2%Wersja „Ogrodniczki” – dodatkowo:10 szt doniczek z naturalnej gliny średnica 6 , 5 cm, wysokość 6 cm10 papilotek średnica podstawy 4 cm, wysokość 4 , 5 cm (IKEA)gałązki świeżej
mięty1 łyżka
makuWykonanie:W osobnych naczyniach wymieszać składniki mokre i suche.Tuż przed napełnieniem foremek składniki mokre wlać do suchych i energicznie wymieszać. (Nie trzeba dokładnie połączyć składników, mogą pozostać małe grudki.)Napełnić foremki do 2/3 wysokości i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 20 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy babeczki już się upiekły (wbity w środek patyczek, po wyjęciu musi być suchy:).Przygotować polewę.
Czekoladę rozpuścić z dodatkiem
mleka i
masła w kuchence mikrofalowej. Dokładni wymieszać, aż do uzyskania jednolitego kremu.Każdą babeczkę posmarować
polewą czekoladową i oprószyć
makiem. Tuż przed podaniem wbić w każdą babeczkę gałązkę-sadzonkę
mięty.Smacznego:)