ßßß Cookit - przepis na WIOSENNE BABECZKI „OGRODNICZKI”

WIOSENNE BABECZKI „OGRODNICZKI”

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj będzie nietypowo jak na poniedziałek… ale pierwszy dzień długo wyczekiwanej Wiosny zobowiązuje!
Oto „kiełkująca” Wiosna w wersji deserowej :)
Czekoladowe babeczki z dodatkiem jabłek są smaczne, miękkie i delikatnie słodkie. W takiej ogrodniczej aranżacji smakują naprawdę wyśmienicie!
Składniki (na 10 małych babeczek):
Suche:
1 szklanka mąki pszennej z pełnego przemiału
5 łyżek cukru brzozowego/fruktozy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
4 łyżki kakao
1/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (dla koloru)
1 średnie jabłko pokrojone w kostkę
2 łyżki gorzkiej czekolady (posiekanej na drobne kawałki)
Mokre:
50 ml mleka (2% tłuszczu)
150 ml maślanki (jogurtu naturaanego/kefiru)
1 łyżka rumu
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 żółtko
Dodatkowo:
1 białko (+ szczypta soli + 1 łyżeczka fruktozy) ubite na sztywną pianę
Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka mleka 2%
Wersja „Ogrodniczki” – dodatkowo:
10 szt doniczek z naturalnej gliny średnica 6 , 5 cm, wysokość 6 cm
10 papilotek średnica podstawy 4 cm, wysokość 4 , 5 cm (IKEA)
gałązki świeżej mięty
1 łyżka maku
Wykonanie:
W osobnych naczyniach wymieszać składniki mokre i suche.
Tuż przed napełnieniem foremek składniki mokre wlać do suchych i energicznie wymieszać. (Nie trzeba dokładnie połączyć składników, mogą pozostać małe grudki.)
Napełnić foremki do 2/3 wysokości i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 20 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy babeczki już się upiekły (wbity w środek patyczek, po wyjęciu musi być suchy:).
Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka i masła w kuchence mikrofalowej. Dokładni wymieszać, aż do uzyskania jednolitego kremu.
Każdą babeczkę posmarować polewą czekoladową i oprószyć makiem. Tuż przed podaniem wbić w każdą babeczkę gałązkę-sadzonkę mięty.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/03/21/wiosenne-babeczki-ogrodniczki