Wykonanie
„Kolejny bastion został zdobyty”!Znalazłam sposób/przepis na smaczną i „lekką” kruchą tartę. Dzisiaj przedstawiam Wam wersję słodką, ale myślę, że wkrótce pojawią się też inne :)Z dużą dozą „nieśmiałości” podchodzę do wszelkiego rodzaju „dietetycznych ciast”. Część z nich, niestety :( , oprócz tego, że jest dietetyczna to jest także mało smaczna… Tym bardziej polecam dzisiejszą tartę! Ciasto z
mąki żytniej i pszennej razowej jest naprawdę smakowite i kruche, a nadzienie, mimo że lekko „odchudzone”, pozostało nadal baaardzo pyszne!Moja propozycja to kolaż dwóch przepisów. Tutaj znalazłam przepis na żytnie ciasto do tart, a tutaj na
jabłkowe nadzienie z dodatkiem
mascarpone.Uwaga:)Przy okazji tego przepisu po raz pierwszy użyłam w kuchni
oleju kokosowego…
OLEJ KOKOSOWY – Król wśród
olejów!Otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie
kopry – twardego miąższu
orzechów palmy kokosowej (Cocos Nucifera). Spotykany najczęściej jako rafinowany, odkwaszany i wybielany. W postaci płynnej jest lekko żółty. W temperaturze poniżej 25°C przybiera wygląd przypominający ścięty, biały tłuszcz (stąd nazwany także
masłem kokosowym).Bardzo rzadko występuje w sprzedaży jako
olej tłoczony na zimno, który pozostawiony jest jako naturalny, z typowym,
kokosowym zapachem. Rafinowana wersja jest prawie bezzapachowa. (Żródło: Wikipedia)
Olej kokosowy ma silne właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne.Buduje również odporność organizmu.Używany jest do leczenia bardzo wielu schorzeń i dolegliwości, takich jak:
bóle zębów, trądzik, opryszczka, wypryski, egzema, zapalenia i owrzodzenia skory, syfilis, łysienie, siniaki, oparzenia, kaszel, przeziębienia, gorączka, osłabienie odporności, choroby układu trawienia, wrzody, kamienie nerkowe, bolesne i nieregularne miesiączki, niedobory witamin, astma, osteoporoza i wiele innych.Kwas laurynowy występuje w naturze w dużych ilościach tylko w
orzechu kokosowym i w
mleku matki, gdzie wraz z pokarmem dostaje się do organizmu dziecka i tam buduje jego odporność od samych narodzin.
Kokosy zawierają też kwas kaprylowy, który ma podobne działanie.
Olej kokosowy zawiera naturalne antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia się skóry, sprawiając jednocześnie, że staje się ona jędrna i elastyczna.
Olej kokosowy jest też pierwszym tłuszczem, który nie przyczynia się do budowy
tkanki tłuszczowej, a wręcz przeciwnie, pobudza przemianę materii i wspomaga ubytek wagi przy nadwadze.(Źródło: Planeta zdrowie)Moje obserwacje: Z wyglądu przypomina
smalec.
Olej kokosowy, którego używałam (niemieckiej firmy Rapuznel) jest zupełnie bezzapachowy (ale podobno są też wersje o lekkim
kokosowym aromacie). Kupiłam go w sklepie ze zdrową żywnością, ale widziałam także w „lepszych” supermarketach. W cieście na tartę sprawdził się w 100%. O kolejnych „testach”
będę Was informowała na bieżąco. ;)Składniki:Na ciasto:100 g
mąki żytniej100 g
mąki pszennej pełnoziarnistej1
jajo30 g
oleju kokosowego (lub
masła)20 g
oliwy z oliwek (2 niepełne łyżki) – musi być delikatna w smaku!2 łyżeczki suchych
drożdżyNa nadzienie:2 duże
jabłka (lub
gruszki)1 łyżka
soku z cytryny1/2 szklanki (125 g)
jogurtu naturalnego1/2 szklanki (125 g)
sera mascarpone (testowałam polski produkt, firmy Piątnica… niestety, ja wolę smak
sera mascarpone włoskiej produkcji, nawet pomimo znacznie wyższej ceny)1/2 szklanki
cukru brzozowego* (lub fruktozy)1
jajko, roztrzepane1 łyżeczka
aromatu waniliowegoszczypta
soli2-3 łyżki posiekanych
orzechów pekan*Uwaga:) Ja dodałam niepełne pól szklanki
cukru brzozowego i to było wystarczająco. Zaznaczam jednak, że my nie lubimy bardzo słodkich ciast… Następnym razem gdy
będę piekła tę tartę w wersji słodkiej, 1 łyżkę z odmierzonego
cukru dodam do ciasta. Chociaż takie zupełnie wytrawne też było smaczne.Wykonanie:Przygotować ciasto na tartę.
Mąkę wymieszać z
jajkiem, roztopionym
olejem kokosowym,
oliwą,
drożdżami i szczyptą
soli. Ciasto wyrabiać kilka minut dodając w razie potrzeby kilka łyżek ciepłej
wody – ciasto powinno być dość miękkie ale nie klejące. Ciasto odłożyć w ciepłe miejsce na kwadrans.Piekarnik rozgrzać do 180-190 stopni.Formę na tartę (średnica około 24 cm) wykleić cienko
ciastem. Wstawić do piekarnika i zapiekać około 10 minut.Przygotować nadzienie.
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać z
sokiem z cytryny.
Ser mascarpone,
jogurt,
jajko,
aromat waniliowy i
sól ubić na gładką masę. Wymieszać z
jabłkami. Całość wyłożyć na zapieczone ciasto i wstawić ponownie do piekarnika.Piec 30-35 minut (temperatura 180-190 stopni), do czasu aż masa serowa się zetnie i lekko zarumieni. Na 15 minut przed końcem pieczenia, ciasto posypać pokruszonymi
orzechami pekan.Smacznego:)