ßßß Cookit - przepis na PEŁNOZIARNISTE PLACUSZKI Z SOSEM TRUSKAWKOWYM

PEŁNOZIARNISTE PLACUSZKI Z SOSEM TRUSKAWKOWYM

nazwa

Wykonanie

Przepis Misi, który znalazłam na blogu Food Haven, to rzeczywiście śniadaniowe odkrycie. Placuszki są absolutnie wyśmienite, mięciutkie, lekko wilgotne i baaaardzo smaczne :)
Autorka podawała je z jagodami, ja proponuję sos truskawkowy, ale tak naprawdę, to możliwości jest wiele. Na pewno będą pyszne zarówno ze świeżymi owocami polanymi jogurtem, jak i z duszonymi jabłkami… Zachęcam do eksperymentów :)
Uwaga:)
Podana ilość starcza na śniadanie dla przynajmniej 4 osób. Jeśli nie potrzebujemy aż tak dużo placuszków można od razu zrobić ciasto z połowy porcji. Można także (tak radzi autorka) usmażyć placuszki z połowy porcji, a resztę ciasta przechować w lodówce na kolejny dzień i wtedy dopiero usmażyć.
Składniki:
1/2 szklanki płatków owsianych górskich (zwyczajnych, nie błyskawicznych)
1/2 szklanki mleka 2%
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki mąki zwykłej pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka fruktozy lub syropu z agawy
1/4 łyżeczki soli
2 duże jajka
1 1/2 szklanki maślanki (można zastąpić jogurtem naturalnym)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 łyżki oleju
Sos truskawkowy:
1 szklanka truskawek
1 łyżka syropu z agawy lub fruktozy
mięta i świeże owoce do przybrania
Wykonanie:
W misce wymieszać mleko z płatkami owsianymi. Odstawić.
Składniki suche: wymieszać razem mąki, proszek do pieczenia, sodę, fruktozę i sól.
W drugiej misce ubić jajka, potem dodać maślankę. Ciągle ubijając dodać ekstrakt waniliowy i olej.
Dodać składniki suche do jajek z maślanką i olejem i szybko ale delikatnie zamieszać. Nie mieszać zbyt długo, parę grudek mąki jest ok.
Dodać mleko z płatkami owsianymi. Odstawić na godzinę (lub przynajmniej na 15 minut:) albo wstawić do lodówki na noc.
Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Łyżką nabierać porcje ciasta i smażyć na średnim/wolnym ogniu aż zaczną pojawiać się bąbelki. Przewrócić placuszki na drugą stronę i smażyć jeszcze 30 sekund albo aż placuszki będą złote.
Podawać z sosem ze zmiksowanych truskawek i świeżymi owocami sezonowymi.
Smacznego:)
Polecam także muffiny z jagodami
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/07/17/pelnoziarniste-placuszki-z-sosem-truskawkowym