Wykonanie
Przepis Misi, który znalazłam na blogu Food Haven, to rzeczywiście
śniadaniowe odkrycie. Placuszki są absolutnie wyśmienite, mięciutkie, lekko wilgotne i baaaardzo smaczne :)Autorka podawała je z
jagodami, ja proponuję sos
truskawkowy, ale tak naprawdę, to możliwości jest wiele. Na pewno będą pyszne zarówno ze świeżymi
owocami polanymi
jogurtem, jak i z duszonymi
jabłkami… Zachęcam do eksperymentów :)Uwaga:)Podana ilość starcza na śniadanie dla przynajmniej 4 osób. Jeśli nie potrzebujemy aż tak dużo placuszków można od razu zrobić ciasto z połowy porcji. Można także (tak radzi autorka) usmażyć placuszki z połowy porcji, a resztę ciasta przechować w lodówce na kolejny dzień i wtedy dopiero usmażyć.Składniki:1/2 szklanki
płatków owsianych górskich (zwyczajnych, nie błyskawicznych)1/2 szklanki
mleka 2%1 szklanka
mąki pszennej pełnoziarnistej1/2 szklanki
mąki zwykłej pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody1 łyżka fruktozy lub
syropu z agawy1/4 łyżeczki
soli2 duże
jajka1 1/2 szklanki
maślanki (można zastąpić
jogurtem naturalnym)1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii3 łyżki
olejuSos
truskawkowy:1 szklanka
truskawek1 łyżka
syropu z agawy lub fruktozy
mięta i świeże
owoce do przybraniaWykonanie:W misce wymieszać
mleko z
płatkami owsianymi. Odstawić.Składniki suche: wymieszać razem
mąki,
proszek do pieczenia,
sodę, fruktozę i
sól.W drugiej misce ubić
jajka,
potem dodać
maślankę. Ciągle ubijając dodać ekstrakt
waniliowy i
olej.Dodać składniki suche do
jajek z
maślanką i
olejem i szybko ale delikatnie zamieszać. Nie mieszać zbyt długo, parę grudek
mąki jest ok.Dodać
mleko z
płatkami owsianymi. Odstawić na godzinę (lub przynajmniej na 15 minut:) albo wstawić do lodówki na noc.Rozgrzać patelnię z odrobiną
oleju. Łyżką nabierać porcje ciasta i smażyć na średnim/wolnym ogniu aż zaczną pojawiać się bąbelki. Przewrócić placuszki na drugą stronę i smażyć jeszcze 30 sekund albo aż placuszki będą złote.Podawać z sosem ze zmiksowanych
truskawek i świeżymi
owocami sezonowymi.Smacznego:)
Polecam także muffiny z
jagodami