ßßß Cookit - przepis na Pancakes

Pancakes

nazwa

Wykonanie

Pancakes
Print Recipe
Przepyszne pancakes - idealne na sobotnie śniadanie z rodziną. Najlepiej smakują z syropem klonowym, serkiem mascarpone, owocami i konfiturami.
Danie Desery, Śniadania
Kuchnia Amerykańska
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 10 minut
Czas gotowania
20 minut
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 10 minut
Czas gotowania
20 minut
Pancakes
Print Recipe
Przepyszne pancakes - idealne na sobotnie śniadanie z rodziną. Najlepiej smakują z syropem klonowym, serkiem mascarpone, owocami i konfiturami.
Danie Desery, Śniadania
Kuchnia Amerykańska
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 10 minut
Czas gotowania
20 minut
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 10 minut
Czas gotowania
20 minut
Składniki
300 g mąki
300 ml maślanki
2 szt. jajek
50 g cukru(może być więcej jeśli wolimy słodsze)
75 ml oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
Porcje: osoby
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę (można mikserem, ale spokojnie wystarczy do tego trzepaczka do jajek i wcale nie tak dużo sił własnych ). Odstawiamy na chwilę (5 – 10 minut). W tym czasie rozgrzewamy patelnię (ja rozgrzewam 3 i na każdej robię po jednym większym ale można spokojnie na dużej patelni zmieścić po 3 mniejsze, kto co lubi). Kiedy patelnia jest już rozgrzana wlewamy ciasto (tutaj ilość ciasta na wyczucie, jeśli wlejemy mniej pancake będzie mniejszy, ale na pewno nie za cienki). Smażymy do momentu jak na wierzchniej warstwie zauważymy bąble, wtedy przewracamy na drugą stronę i smażymy około minuty.
Pancakes smażymy powoli więc nie najwyższej mocy kuchenki bo w innym wypadku się przypali się, a w środku będzie surowy.
Recipe Notes
Zamiast maślanki można dodać mleka, ale wtedy placki nie będą już tak puszyste. Można również użyć jogurtu wtedy smak jest bardziej serowy . Proponuję też nie rezygnować z sody. Bez niej pnacakes są lekko gumowate. Na pewno trzeba popróbować różne metody i wybrać swoje ulubione.
Do podania polecam oczywiście syrop klonowy, ale świetnie sprawdza się dodatek mascarpone, owoców (z puszki jak i w sezonie świeżych) oraz wszelkiego rodzaju dżemy, powidła oraz konfitury i oczywiście miód . Można też posypać cukrem pudrem.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/pancakes