ßßß
PancakesPrint RecipePrzepyszne pancakes - idealne na sobotnie śniadanie z rodziną. Najlepiej smakują z syropem klonowym, serkiem mascarpone, owocami i konfiturami.Danie Desery, ŚniadaniaKuchnia AmerykańskaPorcje Czas przygotowania4 osoby 10 minutCzas gotowania20 minutPorcje Czas przygotowania4 osoby 10 minutCzas gotowania20 minut
PancakesPrint RecipePrzepyszne pancakes - idealne na sobotnie śniadanie z rodziną. Najlepiej smakują z syropem klonowym, serkiem mascarpone, owocami i konfiturami.Danie Desery, ŚniadaniaKuchnia AmerykańskaPorcje Czas przygotowania4 osoby 10 minutCzas gotowania20 minutPorcje Czas przygotowania4 osoby 10 minutCzas gotowania20 minutSkładniki300 g mąki300 ml maślanki2 szt. jajek50 g cukru(może być więcej jeśli wolimy słodsze)75 ml oleju1 łyżeczka ekstraktu waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonejszczypta soliPorcje: osobySposób przygotowaniaWszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę (można mikserem, ale spokojnie wystarczy do tego trzepaczka do jajek i wcale nie tak dużo sił własnych ). Odstawiamy na chwilę (5 – 10 minut). W tym czasie rozgrzewamy patelnię (ja rozgrzewam 3 i na każdej robię po jednym większym ale można spokojnie na dużej patelni zmieścić po 3 mniejsze, kto co lubi). Kiedy patelnia jest już rozgrzana wlewamy ciasto (tutaj ilość ciasta na wyczucie, jeśli wlejemy mniej pancake będzie mniejszy, ale na pewno nie za cienki). Smażymy do momentu jak na wierzchniej warstwie zauważymy bąble, wtedy przewracamy na drugą stronę i smażymy około minuty.Pancakes smażymy powoli więc nie najwyższej mocy kuchenki bo w innym wypadku się przypali się, a w środku będzie surowy.Recipe NotesZamiast maślanki można dodać mleka, ale wtedy placki nie będą już tak puszyste. Można również użyć jogurtu wtedy smak jest bardziej serowy . Proponuję też nie rezygnować z sody. Bez niej pnacakes są lekko gumowate. Na pewno trzeba popróbować różne metody i wybrać swoje ulubione.Do podania polecam oczywiście syrop klonowy, ale świetnie sprawdza się dodatek mascarpone, owoców (z puszki jak i w sezonie świeżych) oraz wszelkiego rodzaju dżemy, powidła oraz konfitury i oczywiście miód . Można też posypać cukrem pudrem.Share this Recipe