Wykonanie
PancakesPrint RecipePrzepyszne pancakes - idealne na sobotnie śniadanie z rodziną. Najlepiej smakują z
syropem klonowym,
serkiem mascarpone,
owocami i
konfiturami.Danie Desery, ŚniadaniaKuchnia AmerykańskaPorcje Czas przygotowania4 osoby 10 minutCzas gotowania20 minutPorcje Czas przygotowania4 osoby 10 minutCzas gotowania20 minut
PancakesPrint RecipePrzepyszne pancakes - idealne na sobotnie śniadanie z rodziną. Najlepiej smakują z
syropem klonowym,
serkiem mascarpone,
owocami i
konfiturami.Danie Desery, ŚniadaniaKuchnia AmerykańskaPorcje Czas przygotowania4 osoby 10 minutCzas gotowania20 minutPorcje Czas przygotowania4 osoby 10 minutCzas gotowania20 minutSkładniki300 g
mąki300 ml
maślanki2 szt.
jajek50 g
cukru(może być więcej jeśli wolimy słodsze)75 ml
oleju1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
soliPorcje: osobySposób przygotowaniaWszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę (można mikserem, ale spokojnie wystarczy do tego trzepaczka do
jajek i wcale nie tak dużo sił własnych ). Odstawiamy na chwilę (5 – 10 minut). W tym czasie rozgrzewamy patelnię (ja rozgrzewam 3 i na każdej robię po jednym większym ale można spokojnie na dużej patelni zmieścić po 3 mniejsze, kto co lubi). Kiedy patelnia jest już rozgrzana wlewamy ciasto (tutaj ilość ciasta na wyczucie, jeśli wlejemy mniej pancake będzie mniejszy, ale na pewno nie za cienki). Smażymy do momentu jak na wierzchniej warstwie zauważymy bąble, wtedy przewracamy na drugą stronę i smażymy około minuty.Pancakes smażymy powoli więc nie najwyższej mocy kuchenki bo w innym wypadku się przypali się, a w środku będzie surowy.Recipe NotesZamiast
maślanki można dodać
mleka, ale wtedy placki nie będą już tak puszyste. Można również użyć
jogurtu wtedy smak jest bardziej
serowy . Proponuję też nie rezygnować z
sody. Bez niej pnacakes są lekko gumowate. Na pewno trzeba popróbować różne metody i wybrać swoje ulubione.Do podania polecam oczywiście
syrop klonowy, ale świetnie sprawdza się dodatek
mascarpone,
owoców (z puszki jak i w sezonie świeżych) oraz wszelkiego rodzaju
dżemy, powidła oraz
konfitury i oczywiście
miód . Można też posypać
cukrem pudrem.Share this Recipe