Wykonanie
Ponownie „klasyka na talerzu” znana od lat, ale w dobie panowania sałatek z całego świata, trochę zapomniana i zaniedbana…Idealne towarzystwo dla „sztuki mięsa” podawanej na obiado-kolację.Uwaga:)Jeśli akurat nie było chętnych na
marchewkę z
jabłkiem i część została, robię z niej wspaniały sos do
ryby po grecku, a
kapustę gotuję na bigosik z dodatkiem kilku
suszonych pomidorów. Nic się nie może przecież zmarnować:)Przepisy i zdjęcia wkrótce.
Marchewka z
jabłkiem2
marchewki1 małe
jabłko1 łyżka
oliwy1-2 łyżki
soku z cytrynyszczypta
soli i
białego pieprzuMarchewki i
jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Doprawić
oliwą,
sokiem z cytryny solą i
białym pieprzem:)
Kapusta kiszona z
marchewką250 g
kapusty kiszonej1 mała
marchewka1/2
jabłka1 mała
cebulka2 łyżki
oliwy1 łyżeczka
syropu z agawy (lub 1 łyżeczka fruktozy)
sól i
pieprz do smakuszczypta
kminku (opcjonalnie)
Marchew i
jabłko obrać i zetrzeć na tarce.
Cebulę drobno posiekać. Wszystko wymieszać razem z odciśniętą z sosu
kapustą kiszoną (jeśli
kapusta jest bardzo kwaśna, trzeba ja najpierw opłukać w zimnej wodzie i odcedzić:)Surówkę doprawić
oliwą,
syropem z agawy,
kminkiem,
solą i
pieprzem.Mizeria
1 duży
ogórek1 mały
jogurt naturalny1 ząbek
czosnku1 łyżeczka posiekanego
koperkusól i
pieprz do smaku
Ogórek obrać i pokroić na plasterki.
Jogurt doprawić
czosnkiem,
koperkiem,
solą i
pieprzem. (Jeśli lubimy mizerię na słodko można dodać odrobinę
syropu z agawy lub fruktozy:)Wszystko razem wymieszać.Smacznego:)