ßßß
Ponownie „klasyka na talerzu” znana od lat, ale w dobie panowania sałatek z całego świata, trochę zapomniana i zaniedbana…Idealne towarzystwo dla „sztuki mięsa” podawanej na obiado-kolację.Uwaga:)Jeśli akurat nie było chętnych na marchewkę z jabłkiem i część została, robię z niej wspaniały sos do ryby po grecku, a kapustę gotuję na bigosik z dodatkiem kilku suszonych pomidorów. Nic się nie może przecież zmarnować:)Przepisy i zdjęcia wkrótce.Marchewka z jabłkiem
2 marchewki1 małe jabłko1 łyżka oliwy1-2 łyżki soku z cytrynyszczypta soli i białego pieprzuMarchewki i jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Doprawić oliwą, sokiem z cytryny solą i białym pieprzem:)Kapusta kiszona z marchewką
250 g kapusty kiszonej1 mała marchewka1/2 jabłka1 mała cebulka2 łyżki oliwy1 łyżeczka syropu z agawy (lub 1 łyżeczka fruktozy)sól i pieprz do smakuszczypta kminku (opcjonalnie)Marchew i jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę drobno posiekać. Wszystko wymieszać razem z odciśniętą z sosu kapustą kiszoną (jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, trzeba ja najpierw opłukać w zimnej wodzie i odcedzić:)Surówkę doprawić oliwą, syropem z agawy, kminkiem, solą i pieprzem.Mizeria
1 duży ogórek1 mały jogurt naturalny1 ząbek czosnku1 łyżeczka posiekanego koperkusól i pieprz do smakuOgórek obrać i pokroić na plasterki. Jogurt doprawić czosnkiem, koperkiem, solą i pieprzem. (Jeśli lubimy mizerię na słodko można dodać odrobinę syropu z agawy lub fruktozy:)Wszystko razem wymieszać.Smacznego:)