0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Na pomysł wykonania tego deseru wpadłam przed chwilą. Myślę, że jeśli masz w lodówce jogurt naturalny, a w sklepie obok kupisz batonik z ziaren w syropie – np. BA! lub uprażyć pestki słonecznika, dyni i sezamu na odrobinie masła i cukru. Zaręczam, że takim deserem sprawisz swoim bliskim ogromną przyjemność. Wykorzystaj dowolne owoce – ja akurat miałam swój domowy, niskosłodzony dżem truskawkowy, ale możecie użyć dowolnego, lub świeżych owoców – ważne aby deser orzeźwiał owocami. Taki deser to sprytny sposób na podanie owocówowocowym niejadkom, więc jeśli znasz takiego zachowaj ten przepis. Jogurt powinien być zimnym, przed podaniem możesz wstawić go na 10 minut do lodówki.Składniki:4 porcje400 g jogurtu naturalnego125 g serkawaniliowego z wanilią1 batonik bakaliowy z ziaren słonecznika BA!4 łyżki jagód goji – opcjonalnie200 ml dżemu truskawkowego lub 400 g świeżych malin lub jagódPrzygotowanie:Jogurt wymieszaj z serkiem.Przełóż do pucharków. Posyp kruszonymi prażonymi ziarnami z batonika.Na wierzchu ułóż dżem lub owoce i jagody goji.Przed podaniem można schłodzić przez 10 minut w zamrażarce.Smacznego!Trik: nie masz pod ręką batonika? Upraż na łyżce masła i łyżce cukru 50 g mieszanki pestek – np. mieszanki chrupiąca sałatkaPowiązane notki:Blok czekoladowy z bakaliami – na prezentWegański deser z brązowego ryżu z musem truskawkowymDrożdżowy placek jogurtowy ze śliwkami i makiemDeser z pieczonej dyni – z kardamonem i melasąDomowe czekoladowe Pralinki na Walentynki ( prosty przepis )