Wykonanie
18 Flares Twitter 0 Facebook 18 18 18 18 Flares ×Od dawna zamierzałam upiec coś słodkiego w pięknych kokilkach, które całkiem dawno temu kupiław w celach wypiekowych. Oto efekt mojego eksperymentowania, które de facto jest poruszaniem się w znanej mi strefie ciekawostek kulinarnych i ciągłym doskonaleniem ich formy. Serniczki, które bazują na żółtkach i białej
czekoladzie, pieczone w niższej temperaturze – 150 stopni, są delikatniejsze i lekkie jak puch, w porównaniu do tych pieczonych krócej w 180 stopniach. Dominują w nich aromaty
wanlii i
pomarańczy, zachwyczjące swoją harmonią. Kremowa struktura wypieków jest absolutnie wyjątkowa i zachwycająca.

Składniki:12 kokilek lub jeden duży sernik w forni o średnicy 24 cm750 g
sera bialego, trzykrotnie zmielonego, tłustego4
jajka kl. 0160 g
cukru pudru100 ml
śmietany 30 %100 g (op.)
czekolady białej80 g
masłaskórka otarta ze sparzonej
pomarańczylaska waniliiszczypta
soliPrzygotowanie:
Żółtka oddzielić od
białek.
Białka schować do lodówki.
Laskę wanilii przeciąć i wydrążyć z niej czubkiem łyżeczki ziarna. Dodać je do
żółtek.
Żółtka utrzeć nad kąpielą
wodną z
cukrem i ziarnami z
laski wanilii.W międzyczasie w rondlu, umieścić
czekoladę,
śmietanę i
masło. Stopić je, mieszając. Ciepłą masę wlać, miksując, do
żółtek. Dokładnie połączyć.
Ser dodawać do masy czekoladowej łyżkami. Mieszając drewnianą łyżką lub szpatułą.Ubić
białka z
solą i delikatnie, w dwóch turach, wymieszać je z masą
serową.Sernik rozlać do kokilek, te bez teflonu wysmarować wcześniej
masłem.Piec w 150 stopniach przez 30 minut, odstawić do przestudzenia. Zimne przełożyć na godzinę do lodówki.Podawać z
miętą, sosem
truskawkowym i
śmietaną.Powiązane notki:Sernik
waniliowy z polewą na WielkanocKremowy,
waniliowy, klasyczny – sernik z kratkąSernik
cytrynowy z
czekoladąSernik z
suszonymi morelamiWalentynkowe
ciasteczka z
czekoladą –
serca