Wykonanie
Mój mąż nie lubi serników. Jednak podczas naszego ostatniego pobytu na wyspach rozsmakował się w New York Cheescake z Waitrose. Pomyślałam sobie, że jak mam zacząć pieczenie serników to właśnie od tego. Nie odważyłam się jednak na wypróbowanie przepisu ze strony sklepu, za to wykorzystałam 2 przepisy podane przez dwie Dorotki. Coś czuję, że zaczynam sernikową fazę.

Składniki na spód i boki250 g
ciasteczek digestive125 g rozpuszczonego
masłaSkładniki na masę
serową:750 g kremowego
sera (najlepiej
śmietankowy, trzykrotnie mielony bądź Philadelphia)3 duże
jaja220 g
cukru pudru180 g gęstej kwaśnej
śmietanymiąższ z 1
laski wanilii3 łyżki
mąki kukurydzianejsok z połowy
cytryny
Wykonanie:Formę tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć folią aluminiową (koniecznie).
Ciasteczka pokruszyć lub rozdrobnić mikserem, wymieszać z roztopionym
masłem, wyłożyć spód i boki tortownicy. Schłodzić w lodówce przez około pół godziny.Nastawić piekarnik na 170°C. Wszystkie składniki masy dokładnie zmiksować, miksturę wylać na schłodzony spód (masa jest bardzo, bardzo rzadka). Od góry przykryć folią aluminiową, by był jasny i się nie spalił. Piec dopóki sernik się nie zetnie, sprawdzić patyczkiem. Należy być cierpliwym, bo trwa to bardzo długo (piekłam prawie 2 godziny). Sernik studzimy w otwartym piekarniku a następnie wstawiamy do lodówki.

/wydrukuj przepis/