Wykonanie
Śnieg zasypał.Gdańsk.Szok.Seromakowiec (seromak)

ciasto kruche:1,5 szklanki
mąki krupczatki
jajkopół kostki
masła (100 gram)pół szklanki
cukru pudrumasa twarogowa:1 kg
sera z wiaderkapół kostki
masła5
jajek2 łyżki budyniu
śmietankowegoszklanka
cukru pudruskórka pomarańczowa kandyzowana0 , 5 kg gotowej masy makowej
jajkoDo
mąki dodać pokrojone na kawałki
masło i rozcierać
między palcami.Dodać
cukier i
jajko, zagnieść kruche ciasto.Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na 30 minut.Przygotować masę
twarogową:
białka oddzielić od
żółtek.
Żółtka utrzeć z
cukrem na puszystą, białą masę.Dodać
masło i dalej miksować.Stopniowo po 1 łyżce dodawać
twaróg, ciągle miksując.W
między czasie wsypać
budyń.Na koniec, gdy masa będzie jednolita wrzucić
skórkę pomarańczową.Ubić
białka na puszystą pianę, dodawać stopniowo i już łyżką delikatnie mieszać.Wyjąć ciasto kruche, rozwałkować na długość blaszki (duża prostokątna).Na ciasto kruche wyłożyć masę
makową wymieszaną z
jajkiem.Na
mak wykładamy masę z
twarogu.Piec w temp. 180 st. C przez 60 - 70 minut.Jak zacznie się rumienić ciasto z góry to przykryć je folią aluminiową.
