ßßß
ciasto kruche:1,5 szklanki mąki krupczatkijajkopół kostki masła (100 gram)pół szklanki cukru pudrumasa twarogowa:1 kg sera z wiaderkapół kostki masła5 jajek2 łyżki budyniu śmietankowegoszklanka cukru pudruskórka pomarańczowa kandyzowana0 , 5 kg gotowej masy makowejjajkoDo mąki dodać pokrojone na kawałki masło i rozcierać między palcami.Dodać cukier i jajko, zagnieść kruche ciasto.Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na 30 minut.Przygotować masę twarogową: białka oddzielić od żółtek.Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę.Dodać masło i dalej miksować.Stopniowo po 1 łyżce dodawać twaróg, ciągle miksując.W między czasie wsypać budyń.Na koniec, gdy masa będzie jednolita wrzucić skórkę pomarańczową.Ubić białka na puszystą pianę, dodawać stopniowo i już łyżką delikatnie mieszać.Wyjąć ciasto kruche, rozwałkować na długość blaszki (duża prostokątna).Na ciasto kruche wyłożyć masę makową wymieszaną z jajkiem.Na mak wykładamy masę z twarogu.Piec w temp. 180 st. C przez 60 - 70 minut.Jak zacznie się rumienić ciasto z góry to przykryć je folią aluminiową.