ßßß
Składniki:1 kg sera mielonego250 g pierniczków2 łyżki mąki krupczatki6 jajek300 g cukru pudru125 g masła1 budyń śmietankowy bez cukru
Masło rozpuść w rondelku i odstaw by ostygło.Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.Żółtka utrzyj z cukrem pudrem,stopniowo dodawaj ser.Masę serową utrzyj z masłem,budyniem oraz mąką. Na koniec dodaj białka i delikatnie wymieszaj.Formę do ciasta wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą.Wylej połowę masy serowej a na wierzch ułóż pierniczki. Wylej drugą połowę sera.
Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika do temp 190 stopni i piecz około 50-55 minut.
Mój sernik chyba nie chciał być zjedzony i troszkę popękał ale i tak go ,to nie uratowało :DPolewa:125 g masła rozpuść w rondelku,dodaj 1/2 szklanki cukru pudru i mieszaj aż cukier się rozpuści.Zdejmij rondelek z ognia,dodaj 3 łyżki kakao oraz rozpuszczoną żelatynę (1 łyżeczka na 3 łyżki wrzątku).Przestudź i polej ciasto.