Wykonanie
Mocno snickersowa, choć nieprzesłodzona. Przyjemnie treściwa w konsystencji, a jednocześnie lekka i delikatna w smaku. Efektowna, choć dziecinnie łatwa w przygotowaniu. Dzisiejsza
tarta jest
ciastem idealnym! Polecam każdemu łasuchowi, który nie lubi się męczyć w kuchni, a jednocześnie nie zje czegoś oklepanego :)Kruche ciasto:260 g
mąki80 g
cukru pudru150 g
masłajajkoszczypta
soliKrem:250 g
mascarpone250 g
śmietanki 24%2 batoniki SnickersNa wierzch:2 batoniki Snickers
Mąkę mieszamy z
cukrem pudrem i
solą, wbijamy
jajko i dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki
masło. Szybko zagniatamy ze sobą, formując kulę, którą chłodzimy w lodówce przez 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, wykładamy nim dno i brzegi blachy. Nakłuwamy sowicie widelcem i pieczemy 35 minut w 190 stopniach, studzimy.
Mascarpone i
śmietankę miksujemy ze sobą 3-4 minuty. Snickersy kroimy na mniejsze kawałeczki, połowę dodajemy do masy i delikatnie mieszamy łyżką, wykładamy na kruchy spód. Drugą część batoników wysypujemy na wierzch tarty, całość schładzamy w lodówce 3-4 godziny.
Ostatnie odkrycie :) Odkrycie przede wszystkim dlatego, że zupełnie nie mój rodzaj muzyki, a wkręciłam się jak mało kiedy. Like!