Wykonanie
Cześć!Jak tam świąteczne obżarstwo? :-)Dzisiaj chciałabym pokazać Wam paschę jaką przygotowałam na te Święta.
Wcześniej pokazywałam Wam
waniliową z
bakaliami, dzisiaj
pora na
czekoladową z nutką
pomarańczy.Pascha jest wyborna, ma konsystencję dobrych
lodów czekoladowych.Może latem wykonam ją znowu i lekko zamrożę? Sądzę, że to bardzo dobry pomysł!A tymczasem zapraszam Was do zapoznania się z przepisem, może akurat macie składniki pod ręką?Możecie użyć gotowego
twarogu 3krotnie zmielonego.Składniki:
Ser:1 l
mleka3
jajka (duże)330 ml
śmietany (kwaśnej)pół
laski wanilii125 g
masła (miękkiego)1/2 szklanki
cukru pudruskórka otarta z 1
pomarańczy (na drobnych oczkach)100 g
czekolady gorzkiej (roztopiona i lekko ostudzona)wiórki
czekoladyplasterki
pomarańczyWykonanie:
Ser przygotowujemy dokładnie w ten sam sposób tak TUTAJ .Następnie
masło miksujemy z
cukrem na puszystą masę i po łyżce dodajemy nasz
ser, ciągle miksując aż masa będzie gładka. Na koniec dodajemy skórkę i stopniowo wlewamy
czekoladę.Jeśli masa jest za mało słodka, dodajemy do niej więcej
cukru pudru.Wybieramy naczynia w jakich będziemy przygotowywać paschę.Ja wybrałam 2 średniej wielkości miseczki szklane.Każde naczynie wykładamy podwójną warstwą gazy, wkładamy nasz
ser, dokładnie dociskamy i wiążemy gazę.
Wstawiamy do lodówki, najlepiej na kolejną noc, aczkolwiek wystarczy kilka godzin aby masa lekko stężała.Przed podaniem wyciągamy z foremki i usuwamy gazę, wierzch dekorujemy plasterkiem
pomarańczy i wiórkami czekoladowymi.Smacznego!