ßßß
Wcześniej pokazywałam Wam waniliową z bakaliami, dzisiaj pora na czekoladową z nutką pomarańczy.Pascha jest wyborna, ma konsystencję dobrych lodów czekoladowych.Może latem wykonam ją znowu i lekko zamrożę? Sądzę, że to bardzo dobry pomysł!A tymczasem zapraszam Was do zapoznania się z przepisem, może akurat macie składniki pod ręką?Możecie użyć gotowego twarogu 3krotnie zmielonego.Składniki:Ser:1 l mleka3 jajka (duże)330 ml śmietany (kwaśnej)pół laski wanilii125 g masła (miękkiego)1/2 szklanki cukru pudruskórka otarta z 1 pomarańczy (na drobnych oczkach)100 g czekolady gorzkiej (roztopiona i lekko ostudzona)wiórki czekoladyplasterki pomarańczyWykonanie:Ser przygotowujemy dokładnie w ten sam sposób tak TUTAJ .Następnie masło miksujemy z cukrem na puszystą masę i po łyżce dodajemy nasz ser, ciągle miksując aż masa będzie gładka. Na koniec dodajemy skórkę i stopniowo wlewamy czekoladę.Jeśli masa jest za mało słodka, dodajemy do niej więcej cukru pudru.Wybieramy naczynia w jakich będziemy przygotowywać paschę.Ja wybrałam 2 średniej wielkości miseczki szklane.Każde naczynie wykładamy podwójną warstwą gazy, wkładamy nasz ser, dokładnie dociskamy i wiążemy gazę.
Wstawiamy do lodówki, najlepiej na kolejną noc, aczkolwiek wystarczy kilka godzin aby masa lekko stężała.Przed podaniem wyciągamy z foremki i usuwamy gazę, wierzch dekorujemy plasterkiem pomarańczy i wiórkami czekoladowymi.Smacznego!