Rok temu robiłam wersję waniliową . Teraz postanowiłam przerobić ją na wersję czekoladową. Nie wiem która jest lepsza, ale wiem, że takie słodkości na Wielkanoc uwielbiam.Składniki:500 ml mleka (z woreczka lub od krowy, z UHT nie wyjdzie)2 jaja70 g cukru pudru100 g śmietany 18 %100 g masła30 g posiekanych migdałów40 g gorzkiej czekoladySkładniki na sos czekoladowy:50 g czekolady50 śmietany kremówkiWykonanie:Mleko zagotować. W między czasie wymieszać śmietanę z jajkami. Gdy mleko zacznie się gotować powoli wlewać masę jajeczną cały czas mieszając. Gotować jeszcze kilka minut, aż białko się zetnie i twaróg oddzieli od serwatki. Na sitko wyłożyć gazę. Wylać na nią twaróg i dokładnie odcedzić. Twaróg ostudzić.Masło ucierać z cukrem, który dodajemy stopniowo. Ucieramy, aż masło będzie gładkie. Po jednej łyżce dodajemy ostudzony twaróg i nadal ucieramy. Kiedy cały twaróg już będzie dodany i utarty z masłem dodajemy posiekane migdały i startą czekoladę i mieszamy. Formę (u mnie 2 małe foremki) wykładamy folią. Wkładamy masę i od góy też przykrywamy folią. Masę trzeba obciążyć (ja postawiłam na foremkach słoki dżemu) i schładzać w lodówce przez kilkanaście godzin.Przygotowujemy polewę czekoladową. Czekoladę i śmietanę podgrzewamy, aż do rozpuszczenia czekolady. Ubijamy do uzyskania lśniącej i jednolitej masy. Paschę wyjmujemy z foremek, stawiamy na talerzu i polewamy polewą czekoladową./wydrukuj przepis/