ßßß Cookit - przepis na Pascha czekoladowa

Pascha czekoladowa

nazwa

Wykonanie

Rok temu robiłam wersję waniliową . Teraz postanowiłam przerobić ją na wersję czekoladową. Nie wiem która jest lepsza, ale wiem, że takie słodkości na Wielkanoc uwielbiam.
Składniki:
500 ml mleka (z woreczka lub od krowy, z UHT nie wyjdzie)
2 jaja
70 g cukru pudru
100 g śmietany 18 %
100 g masła
30 g posiekanych migdałów
40 g gorzkiej czekolady
Składniki na sos czekoladowy:
50 g czekolady
50 śmietany kremówki
Wykonanie:
Mleko zagotować. W między czasie wymieszać śmietanę z jajkami. Gdy mleko zacznie się gotować powoli wlewać masę jajeczną cały czas mieszając. Gotować jeszcze kilka minut, aż białko się zetnie i twaróg oddzieli od serwatki. Na sitko wyłożyć gazę. Wylać na nią twaróg i dokładnie odcedzić. Twaróg ostudzić.
Masło ucierać z cukrem, który dodajemy stopniowo. Ucieramy, aż masło będzie gładkie. Po jednej łyżce dodajemy ostudzony twaróg i nadal ucieramy. Kiedy cały twaróg już będzie dodany i utarty z masłem dodajemy posiekane migdały i startą czekoladę i mieszamy. Formę (u mnie 2 małe foremki) wykładamy folią. Wkładamy masę i od góy też przykrywamy folią. Masę trzeba obciążyć (ja postawiłam na foremkach słoki dżemu) i schładzać w lodówce przez kilkanaście godzin.
Przygotowujemy polewę czekoladową. Czekoladę i śmietanę podgrzewamy, aż do rozpuszczenia czekolady. Ubijamy do uzyskania lśniącej i jednolitej masy. Paschę wyjmujemy z foremek, stawiamy na talerzu i polewamy polewą czekoladową.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2012/03/Pascha-czekoladowa.html