ßßß

W miniony weekend był plan by zrobić murzynka, ale nie znalazłam odpowiedniego przepisu który by mi pasował. To ciasto czekoladowe to nie jest typowy murzynek bardziej przypomina brownies. Przepis pochodzi z drugiej edycji polskiego Masterchef. Jeśli macie swoje sprawdzone przepisy na murzynka i chcielibyście się ze mną podzielić to proszę zostawcie w komentarzu.składniki:125 g posiekanego masła350 g gorzkiej posiekanej czekolady100 g brązowego cukru35 g przesianej mąki pszennej2 łyżki mleka120 g mielonych migdałów5 jajekprzygotowanie:piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C, w kąpieli wodnej ( stawiając miskę nad garnkiem z gotującą wodą ) topimy masło i czekoladę, studzimy. następnie dodajemy cukier, mąkę, mleko, mielone migdały i dokładnie mieszamy. dodajemy jajka i miksujemy. masę przelewamy do tortownicy o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. przykrywamy folia aluminiową i pieczemy 40 min do godziny max. po wystudzeniu, chłodzimy w lodówce.ciasto możemy dodatkowo z wierzchu polać polewą:250 g czekolady gorzkiej 70% kakao200 ml śmietany 30%czekoladę wkładamy do średniej miseczki, na średnim ogniu w małym garnuszku podgrzewamy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy trzepaczką na gładka masę. tak przygotowaną polewą polewamy z wierzchu ciasto.smacznego :-)