Wykonanie
W miniony weekend był
plan by zrobić murzynka, ale nie znalazłam odpowiedniego przepisu który by mi pasował. To ciasto
czekoladowe to nie jest typowy murzynek bardziej przypomina brownies. Przepis pochodzi z drugiej edycji polskiego Masterchef. Jeśli macie swoje sprawdzone przepisy na murzynka i chcielibyście się ze mną podzielić to proszę zostawcie w komentarzu.składniki:125 g posiekanego
masła350 g gorzkiej posiekanej
czekolady100 g
brązowego cukru35 g przesianej
mąki pszennej2 łyżki
mleka120 g mielonych
migdałów5
jajekprzygotowanie:piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C, w kąpieli
wodnej ( stawiając miskę nad garnkiem z gotującą
wodą ) topimy
masło i
czekoladę, studzimy. następnie dodajemy
cukier,
mąkę,
mleko, mielone
migdały i dokładnie mieszamy. dodajemy
jajka i miksujemy. masę przelewamy do tortownicy o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. przykrywamy folia aluminiową i pieczemy 40 min do godziny max. po wystudzeniu, chłodzimy w lodówce.ciasto możemy dodatkowo z wierzchu polać polewą:250 g
czekolady gorzkiej 70%
kakao200 ml
śmietany 30%czekoladę wkładamy do średniej miseczki, na średnim ogniu w małym garnuszku podgrzewamy
śmietanę i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy posiekaną
czekoladę i mieszamy trzepaczką na gładka masę. tak przygotowaną polewą polewamy z wierzchu ciasto.smacznego :-)