Wykonanie
Dodatkowa propozycja dla osób, które nie przepadają za wypiekami w wersji mini i po prostu nie lubią dekorować babeczek. Dla nich - duża porcja mięsistego,
czekoladowego ciasta z dodatkiem
chilli - dodatek
chilli dodaje wypiekowi charakteru, nowego smaku, rozgrzewa organizm i pali w podniebienie... Jeżeli lubicie od czasu do czasu rozkoszować się
czekoladą z dodatkiem
chilli - ten wypiek jest dedykowany Wam :-).Składniki:200 g
masła160 g
gorzkiej czekolady 70%4
jajka260 g jasnego
brązowego cukru np. muscovado150 g
mąki pszennej50 g zmielonych
migdałów2 łyżki
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżki
mleka1,5 - 2 łyżeczki zmielonych suszonych
płatków chilli (zaczynamy od mniejszej ilości)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W garnuszku roztopić
masło. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną
czekoladę. Odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać rózgą kuchenną do otrzymania gładkiego sosu. Przestudzić.Do osobnego naczynia przesiać
mąkę pszenną, zmielone
migdały,
kakao,
proszek do pieczenia,
chilli; odłożyć.W misie miksera umieścić
jajka i
brązowy cukier. Ubijać, końcówką do ubijania
białek, aż powstanie jasna pianka o objętości trzykrotnie większej niż wyjściowa (zajmie to kilka minut na wysokiej prędkości miksera). Zmniejszyć prędkość miksera i dodawać przestudzoną
czekoladę, cały czas miksując. Wyłączyć mikser, dodać przesiane suche składniki,
mleko i wymieszać rózgą kuchenną, tylko do połączenia./uwaga: w tym momencie należy ciasto skosztować, jeśli jest mało palące, dodajemy więcej
chilli, wedle smaku/Ciasto przelać do dwóch foremek o średnicy 20 - 21 cm, rozdzielić równo pomiędzy foremki, wyłożone papierem do pieczenia (sam spód).Piec w temperaturze 160ºC, przez 30 - 35 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Na patyczku mogą być strzępki mokrego, lecz nie surowego ciasta.Wyjąć, wystudzić.
Czekoladowa polewa (ganache):200 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%200 g
gorzkiej czekolady 70%, posiekanej1 łyżeczka zmielonych suszonych
płatków chilliŚmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać
gorzką czekoladę i
chilli, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się
czekolady. Odstawić do lekkiego zgęstnienia sosu, można na chwilę włożyć do lodówki.Dwa blaty
czekoladowego ciasta przełożyć
czekoladowym ganache, polać też nim po wierzchu ciasta i po bokach. Ozdobić
płatkami chilli.Smacznego :-).