Wykonanie
Odkąd zrobiłam
ciasteczka z
daktylami, stałam się fanką ciast kruchych z dodatkiem
mąki kukurydzianej. Wczoraj przypadkiem natrafiłam na przepis na
ciastka czekoladowe z tą właśnie
mąką i z marszu postanowiłam je upiec. Są naprawdę smaczne, zachwyciły mojego
męża, moje dzieci, dostałam też pochwałę od Teściowej!. Nie przyznaję się nawet, ile sama ich zjadłam. Przepis pochodzi z bloga: ósmy kolor tęczy.
Składniki:125g
masła125g
mąki pszennej80g
mąki kukurydzianej1
jajko100g
brązowego cukru demerara2 łyżeczki
kakaospora szczypta
proszku do pieczenia100g
gorzkiej czekolady posiekanej50g
migdałów w słupkachszczypta
soliNa początku ucieramy mikserem
masło (dobrze jak jest miękkie, nie prosto z lodówki) z
cukrem. Następnie dodajemy roztrzepane
jajko i dalej miksujemy. W osobnej misce łączymy przesiane
mąki, proszek,
kakao i
sól i tą mieszankę stopniowo dodajemy do masy, przy czym mikser ustawiamy na wolne obroty.Kiedy składniki się połączą dodajemy posiekaną
czekoladę i
migdały. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kulki z ciasta, wielkości
orzecha włoskiego. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 10-12 minut.Nie byłabym sobą jakbym nic nie zmieniła w proponowanym przepisie:) Nie dlatego, że miałam jakieś „ale” do tej propozycji, po prostu w szafce zabrakło
gorzkiej czekolady. Dałam więc
mleczną, zmniejszając ilość
cukru do 70 g.
Migdały miałam tylko w płatkach.
Ciastka wyszły cudne. Może następnym razem uda mi się trzymać oryginału:)
smacznego!