Wykonanie
Diabelskie, ogniste,
czekoladowe babeczki! Głównym atutem babeczek jest mięsiste ciasto
czekoladowe z dodatkiem... palącego
chilli. Wykończenie stanowi krem z
serka kremowego oraz diabelskie 'przebranie' babeczek. To kolejna propozycja dla osób, które obchodzą Halloween, polecam!Składniki na około 8 babeczek:100 g
masła80 g
gorzkiej czekolady 70%2
jajka130 g jasnego
brązowego cukru np. muscovado75 g
mąki pszennej25 g zmielonych
migdałów1 łyżka
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
mleka0,5 - 1 łyżeczka zmielonych suszonych
płatków chilli (zaczynamy od mniejszej ilości)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W garnuszku roztopić
masło. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną
czekoladę. Odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać rózgą kuchenną do otrzymania gładkiego sosu. Przestudzić.Do osobnego naczynia przesiać
mąkę pszenną, zmielone
migdały,
kakao,
proszek do pieczenia,
chilli; odłożyć.W misie miksera umieścić
jajka i
brązowy cukier. Ubijać, końcówką do ubijania
białek, aż powstanie jasna pianka o objętości trzykrotnie większej niż wyjściowa (zajmie to kilka minut na wysokiej prędkości miksera). Zmniejszyć prędkość miksera i dodawać przestudzoną
czekoladę, cały czas miksując. Wyłączyć mikser, dodać przesiane suche składniki,
mleko i wymieszać rózgą kuchenną, tylko do połączenia./uwaga: w tym momencie należy ciasto skosztować, jeśli jest mało palące, dodajemy więcej
chilli, wedle smaku/Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wykładać do nich ciasto, mniej więcej do 3/4 wysokości papilotki. Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez 20 - 25 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Na patyczku mogą być strzępki mokrego, lecz nie surowego ciasta.Wyjąć, wystudzić.Składniki na krem z
serka kremowego:170 g
masła, w temperaturze pokojowej1 i 1/4 szklanki
cukru pudru200 g
serka kremowego typu philadelphia
barwnik spożywczy czerwony i czarny w żelu (ilość wedle uznania, do uzyskania zadowalającego koloru; użyłam barwników w żelu; Wilton red - red oraz black)
Masło utrzeć z
cukrem pudrem do uzyskania jasnego i puszystego kremu (mikserem przez kilka minut). Następnie dodać
serek kremowy, nie zaprzestając ucierania. Na samym końcu do kremu wmiksować barwniki (do odłożonych kilku łyżek kremu dodajemy barwnik czarny, do reszty - czerwony). Schłodzić przez 30 - 45 minut.Krem czerwony przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną nasadką w kształcie głęboko wciętej gwiazdki (Wilton 1M). Udekorować babeczki. Z czarnego kremu i wymieniając tylkę na małą okrągłą zrobić rogi (Wilton 12) oraz ogon lub widły (Wilton 4).Przechowywać w lodówce do 5 dni.Smacznego :-).