Wykonanie
Intensywnie
czekoladowe z delikatnie ostrą nutką
chilli. Najbardziej smakują mi z
kubkiem ciepłego
kakao :-)Przygotowując je wykorzystałam przepis podstawowy na muffiny, dorzuciłam tylko parę dodatków.

Składniki:* suche:2,5 szklanki
mąki pszennejszczypta
soli2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 szklanki
cukru2 łyżeczki
kakaołyżeczka
płatków chilli* mokre:szklanka
mleka2
jajka100 g roztopionego
masła* dodatki:pół tabliczki dobrej,
gorzkiej czekolady pokrojonej na kawałeczki
cukier puder i
słodka papryka do dekoracjiPrzygotowanie:1. W jednej misce bardzo dokładnie wymieszałam suche składniki (
mąkę,
sól,
proszek do pieczenia,
cukier,
kakao i
chilli).2. W drugiej misce wymieszałam dokładnie mokre składniki (
mleko,
jajka i
masło).3. Do miski z suchymi składnikami wlałam mokre składniki, dorzuciłam
czekoladę i całość wymieszałam bardzo szybko i niedokładnie - tylko do połączenia się składników.4. Ciasto nałożyłam do silikonowych foremek muffinkowych, wypełniając je do 3/4 wysokości.5. Piekłam 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.6. Ostudzone muffiny udekorowałam
cukrem pudrem i
słodką papryką.


Przepis bierze udział w akcji