ßßß Cookit - przepis na Mazurek migdałowo-kajmakowy

Mazurek migdałowo-kajmakowy

nazwa

Wykonanie

Wszystkie składniki ciasta dokładnie posiekać i wyrobić. Ulepić kulę i wstawić ją na ok 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm Uformować dowolne kształty-koła lub kształt jajka. Ponakłuwać widelcem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200 stopni ok 10-15 min. Lekko podpiec (ma mieć jasny kolor).
Składniki na masę brzegową:
150g margaryny
100g cukru pudru
2 jajka
200g mąki pszennej
50g migdałów zmielonych na mączkę
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać kolejno jajka cały czas miksując.Dodać pozostałe składniki. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego i udekorować brzegi podpieczonych spodów. Wstawić ponownie do piekarnika do tej samej temperatury i piec kolejne 15 minut. Wystudzić.
Składniki na masę:
450g krówek
100ml mleka tłustego
100ml śmietanki 30%
50g miękkiego masła
do dekoracji:
bakalie
biała i gorzka czekolada
Śmietankę i mleko zagotować w rondelku. Dodać krówki i dokładnie rozpuścić. Chwilkę pogotować do lekkiego zgęstnienia. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Dodać masło i dobrze utrzeć. Jeszcze ciepłe wylać na mazurki. Odłożyć do wystudzenia. Gdy zastygnie dowolnie udekorować.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/03/mazurek-migdaowo-kajmakowy.html