Wykonanie
Wszystkie składniki ciasta dokładnie posiekać i wyrobić. Ulepić kulę i wstawić ją na ok 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm Uformować dowolne kształty-koła lub kształt
jajka. Ponakłuwać widelcem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200 stopni ok 10-15 min. Lekko podpiec (ma
mieć jasny kolor).Składniki na masę brzegową:150g
margaryny100g
cukru pudru2
jajka200g
mąki pszennej50g
migdałów zmielonych na mączkę
Margarynę utrzeć z
cukrem, dodawać kolejno
jajka cały czas miksując.Dodać pozostałe składniki. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego i udekorować brzegi podpieczonych
spodów. Wstawić ponownie do piekarnika do tej samej temperatury i piec kolejne 15 minut. Wystudzić.Składniki na masę:450g
krówek100ml
mleka tłustego100ml
śmietanki 30%50g miękkiego
masłado dekoracji:
bakaliebiała i
gorzka czekoladaŚmietankę i
mleko zagotować w rondelku. Dodać
krówki i dokładnie rozpuścić. Chwilkę pogotować do lekkiego zgęstnienia. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Dodać
masło i dobrze utrzeć. Jeszcze ciepłe wylać na mazurki. Odłożyć do wystudzenia. Gdy zastygnie dowolnie udekorować.Smacznego :)