ßßß
Składniki:230 g mąki pszennej120 g margaryny lub masła60 g cukru pudru1 jajko2 łyżki mleka1 puszka mleka skondensowanego lub masy kajmakowej
W przypadku wykorzystania mleka skondensowanego ( przerobienia go na masę kajmakową ), należy na około 3 godziny włożyć puszkę do garnuszka i gotować na wolnym ogniu. Wszystkie składniki do mazurka oprócz masy kajmakowej ugniatamy ( dobrze by było gdyby tłuszcz był miękki) formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. Moje ciasto poleżało 2 godziny, co było spowodowane robionymi w między czasie zakupami świątecznymi :) Dobrze wykorzystałam czas :) Po tym czasie wyjmujemy kulę z lodówki, wykładamy prosto na papier do pieczenia i wałkujemy na interesujący nas kształt. Następnie odpowiednio wycinamy do wybranej przez nas formy. Moja miała wymiary 25 cm x 21 cm. Przycięte ciasto, razem z papierem do pieczenia, przekładamy do naszej formy. Pozostałe okrawki wykorzystujemy do przyozdobienia boków . Ja uformowałam w tym przypadku wałeczki, które po nałożeniu na ciasto poprzygniatałam widelcem. Mazurek pieczemy w temperaturze 180 st C przez około 20-25 minut.Po wystudzeniu ciasta, przelewamy na nie masę kajmakową, wygładzamy a następnie wedle uznania zdobimy. Ja użyłam kuleczek złotych do napisu oraz różnych innych posypek do ciast. Smacznego !!!