ßßß
 
            
         Składniki:- 250 g przesianej mąki pszennej,- ok. 20 g świeżych drożdży,- 50 g rozpuszczonego masła,- 1/4 szklanki mleka,- 2 jajka,- 3 łyżki cukru pudru.Mleko podgrzewamy (ma być ciepłe, ale nie gorące!), wlewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże i cukier puder. Dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki, zostawiamy na chwilę. W tym czasie przygotowujemy resztę składników: mąkę przesiewamy, masło rozpuszczamy (w mikrofalówce lub kąpieli wodnej), jedno jajko wbijamy do miseczki, a w drugim oddzielamy białko od żółtka. Żółtko dodajemy do miseczki z całym jajkiem, białko zostawiamy do posmarowania rogalików tuż przed upieczeniem. Do miski z drożdżami, mlekiem i cukrem pudrem dodajemy jajko z żółtkiem, mieszamy, następnie rozpuszczone masło (cały czas mieszając) i powoli mąkę. Kiedy mieszanie sprawi coraz większą trudność, mąkę wysypujemy na stolnicę, a na nią wyjmujemy powstałe w misce ciasto. Wszystko starannie zagniatamy, do elastyczności. Kiedy ciasto będzie gładkie, wkładamy ponownie do miski i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie ponownie zagniatamy (ale bardzo krótko), a następnie rozwałkowujemy na kształt koła (dość cienko, by łatwiej było kształtować rogaliki). Za pomocą kółka do krojenia pizzy lub ostrego noża kroimy ciasto na trójkąciki (jak na zdjęciu poniżej).
Składniki:- 250 g przesianej mąki pszennej,- ok. 20 g świeżych drożdży,- 50 g rozpuszczonego masła,- 1/4 szklanki mleka,- 2 jajka,- 3 łyżki cukru pudru.Mleko podgrzewamy (ma być ciepłe, ale nie gorące!), wlewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże i cukier puder. Dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki, zostawiamy na chwilę. W tym czasie przygotowujemy resztę składników: mąkę przesiewamy, masło rozpuszczamy (w mikrofalówce lub kąpieli wodnej), jedno jajko wbijamy do miseczki, a w drugim oddzielamy białko od żółtka. Żółtko dodajemy do miseczki z całym jajkiem, białko zostawiamy do posmarowania rogalików tuż przed upieczeniem. Do miski z drożdżami, mlekiem i cukrem pudrem dodajemy jajko z żółtkiem, mieszamy, następnie rozpuszczone masło (cały czas mieszając) i powoli mąkę. Kiedy mieszanie sprawi coraz większą trudność, mąkę wysypujemy na stolnicę, a na nią wyjmujemy powstałe w misce ciasto. Wszystko starannie zagniatamy, do elastyczności. Kiedy ciasto będzie gładkie, wkładamy ponownie do miski i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie ponownie zagniatamy (ale bardzo krótko), a następnie rozwałkowujemy na kształt koła (dość cienko, by łatwiej było kształtować rogaliki). Za pomocą kółka do krojenia pizzy lub ostrego noża kroimy ciasto na trójkąciki (jak na zdjęciu poniżej). Powstałe trójkąty zwijamy od szerszej części do węższej (przed zwinięciem można dodać nadzienie i zwijać razem) i lekko zaokrąglamy tak, by powstały rogale. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy lekko roztrzepanym białkiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Pieczemy ok. 15 minut, do zarumienienia (jak na zdjęciu). Smacznego!
Powstałe trójkąty zwijamy od szerszej części do węższej (przed zwinięciem można dodać nadzienie i zwijać razem) i lekko zaokrąglamy tak, by powstały rogale. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy lekko roztrzepanym białkiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Pieczemy ok. 15 minut, do zarumienienia (jak na zdjęciu). Smacznego!