Wykonanie
Ulepszanie przepisów na rogaliki trwa, tym razem skusiłam się na przepis z Kwestia smaku, a nadzienie
owocowe zastąpiłam
czekoladowym, a ściślej z nutellą. Wyszły smakowicie, idealne do pracy na drugie śniadanie do
kawy albo po prostu na jesienną smutę :) Świeżość zachowują do
trzech dni, jednak nie zawsze „przetrwają” tyle czasu, bo trudno przejść obok talerza z tymi rogalikami obojętnie.
250 g
mąki pszennej tortowej100 gram
masła1/4 szklanki ciepłego
mleka25 g świeżych
drożdży1
jajko2 łyżki
cukru pudrunutella
Drożdże wrzucamy do miski, dodajemy
cukier puder i ciepłe
mleko, mieszamy i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Po tym czasie dodajemy
masło,
mąkę i
jajko i zagniatamy ciasto na jednolitą masę.
Potem miskę, przykrytą folią wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, ciasto dzielimy na trzy części, rozwałkowujemy na trzy placki w formie okręgu, które dzielimy na 8 trójkątów. od szerszej strony układamy na każdym trójkącie łyżeczkę nutelli, zwijamy w kierunku środka okręgu. Pieczemy na papierze do pieczenia około 20-25 minut na złoty kolor. Można posypać lekko
cukrem pudrem po upieczeniu!