ßßß Cookit - przepis na Rogaliki drożdżowe z nutellą

Rogaliki drożdżowe z nutellą

nazwa

Wykonanie

Ulepszanie przepisów na rogaliki trwa, tym razem skusiłam się na przepis z Kwestia smaku, a nadzienie owocowe zastąpiłam czekoladowym, a ściślej z nutellą. Wyszły smakowicie, idealne do pracy na drugie śniadanie do kawy albo po prostu na jesienną smutę :) Świeżość zachowują do trzech dni, jednak nie zawsze „przetrwają” tyle czasu, bo trudno przejść obok talerza z tymi rogalikami obojętnie.
250 g mąki pszennej tortowej
100 gram masła
1/4 szklanki ciepłego mleka
25 g świeżych drożdży
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
nutella
Drożdże wrzucamy do miski, dodajemy cukier puder i ciepłe mleko, mieszamy i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Po tym czasie dodajemy masło, mąkę i jajko i zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Potem miskę, przykrytą folią wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, ciasto dzielimy na trzy części, rozwałkowujemy na trzy placki w formie okręgu, które dzielimy na 8 trójkątów. od szerszej strony układamy na każdym trójkącie łyżeczkę nutelli, zwijamy w kierunku środka okręgu. Pieczemy na papierze do pieczenia około 20-25 minut na złoty kolor. Można posypać lekko cukrem pudrem po upieczeniu!
Źródło:http://chochelkapolapkach.blogspot.com/2013/09/rogaliki-drozdzowe-z-nutella.html