ßßß Cookit - przepis na Mini babeczki z orzeszkami, krówką i czekoladą

Mini babeczki z orzeszkami, krówką i czekoladą

nazwa

Wykonanie

Jak piec babeczki to hurtowo bo zagniatanie jedno, potem trochę zabawy z wylepianiem foremek, ale suche, upieczone korpusy można przechowywać zamknięte w szczelnym pojemniku. A kiedy najdzie nas ochota na coś pysznego jakieś nadzienie można zrobić bardzo szybko. Zagniotłam więc 3 porcje ciasta a jedną z nich upiekłam dzisiaj w malutkich foremkach i nadziałam orzeszkami z krówką - pycha !
składniki:
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła albo margaryny
100 g cukru pudru
1 jajko
2 szczypty soli
NADZIENIE - 250 g orzeszków ziemnych niesolonych
ok. 350 g krówek, użyłam Milanowskich
3 łyżki masła
100 ml śmietanki kremówki 30%
POLEWA - 50 - 80 g czekolady gorzkiej
80 ml śmietanki kremówki
sposób przygotowania: mąkę zmieszałam z cukrem i solą, dodałam pokrojone na nieduże kawałki bardzo zimne masło i posiekałam aż całość nabrała konsystencji kruszonki. Wbiłam jajko i szybko zagniotłam ciasto. Zawinęłam je w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na 30 min. - można też nie piec od razu tylko odłożyć do zamrażarki i przechować tam przynajmniej kilka dni.
Schłodzone ciasto podzieliłam na 2 części, każdą rozwałkowałam na grubość ok. 2-3 mm i płat ciasta przeniosłam na ustawione obok siebie malutkie foremki do babeczek. Środki docisnęłam do dna a nadmiar ciasta odcięłam. Foremki ustawiłam na blasze a tę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piekłam aż się zrumieniły. Z foremek wyjmowałam lekko przestudzone.
Do rondelka wrzuciłam krówki, masło i wlałam śmietankę. Podgrzewałam i mieszałam aż składniki się połączyły w gładką masę. Dosypałam orzeszki i obtoczyłam je dokładnie, gotowałam wszystko kilka minut. Odstawiłam aby całość lekko przestygła i zaczęła gęstnieć. Przy pomocy dwóch małych łyżeczek nakładałam porcje orzeszkowego nadzienia do babeczek.
Czekoladę połamałam i przełożyłam do metalowej miseczki, dolałam śmietankę. Miskę ustawiłam na garnuszku z gorącą wodą i podgrzewałam aż czekolada się rozpuściła i połączyła ze śmietaną. Gęstą, ale lekko płynną, polałam babeczki.
Z tej ilości ciasta wyszło mi ok. 50 malutkich babeczek w foremkach śr. 4 , 5 cm
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/09/mini-babeczki-z-orzeszkami-krowka-i.html