Wykonanie
Jak piec babeczki to hurtowo bo zagniatanie jedno,
potem trochę zabawy z wylepianiem foremek, ale suche, upieczone korpusy można przechowywać zamknięte w szczelnym pojemniku. A kiedy najdzie nas ochota na coś pysznego jakieś nadzienie można zrobić bardzo szybko. Zagniotłam więc 3 porcje ciasta a jedną z nich upiekłam dzisiaj w malutkich foremkach i nadziałam orzeszkami z
krówką - pycha !
składniki:250 g
mąki pszennej125 g zimnego
masła albo
margaryny100 g
cukru pudru1
jajko2 szczypty
soliNADZIENIE - 250 g
orzeszków ziemnych niesolonychok. 350 g
krówek, użyłam Milanowskich3 łyżki
masła100 ml
śmietanki kremówki 30%POLEWA - 50 - 80 g
czekolady gorzkiej80 ml
śmietanki kremówkisposób przygotowania:
mąkę zmieszałam z
cukrem i
solą, dodałam pokrojone na nieduże kawałki bardzo zimne
masło i posiekałam aż całość nabrała konsystencji kruszonki. Wbiłam
jajko i szybko zagniotłam ciasto. Zawinęłam je w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na 30 min. - można też nie piec od razu tylko odłożyć do zamrażarki i przechować tam przynajmniej kilka dni.Schłodzone ciasto podzieliłam na 2 części, każdą rozwałkowałam na grubość ok. 2-3 mm i płat ciasta przeniosłam na ustawione obok siebie malutkie foremki do babeczek. Środki docisnęłam do dna a nadmiar ciasta odcięłam. Foremki ustawiłam na blasze a tę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piekłam aż się zrumieniły. Z foremek wyjmowałam lekko przestudzone.Do rondelka wrzuciłam
krówki,
masło i wlałam
śmietankę. Podgrzewałam i mieszałam aż składniki się połączyły w gładką masę. Dosypałam orzeszki i obtoczyłam je dokładnie, gotowałam wszystko kilka minut. Odstawiłam aby całość lekko przestygła i zaczęła gęstnieć. Przy pomocy dwóch małych łyżeczek nakładałam porcje orzeszkowego nadzienia do babeczek.
Czekoladę połamałam i przełożyłam do metalowej miseczki, dolałam
śmietankę. Miskę ustawiłam na garnuszku z gorącą
wodą i podgrzewałam aż
czekolada się rozpuściła i połączyła ze
śmietaną. Gęstą, ale lekko płynną, polałam babeczki.Z tej ilości ciasta wyszło mi ok. 50 malutkich babeczek w foremkach śr. 4 , 5 cm