ßßß Cookit - przepis na Ciasto migdałowe

Ciasto migdałowe

nazwa

Wykonanie

Zapada zmierzch, a ja zamykam się w kuchni, małym świecie w którym mogę mieszać, ważyć, łączyć i eksperymentować do woli, gdzie dźwięk miksera wycisza, a ciepło z piekarnika niesie ze sobą wspomnienia dziecięcej beztroski... Czekolada, migdały, bakalie... ciasto... jedno słowo, które łączy pokolenia...Przepis J. Bellefontaine z książki "Czekolada".
Składniki:
2 tabliczki czekolady deserowej
3/4 kostki masła
1/4 szklanki cukru pudru
6 łyżek mąki pszennej (dałam 8)
4 jajka
Łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki mielonych migdałów
Łyżeczka esencji migdałowej
Dodałam również bakalie
Margaryna do wysmarowania formy
Polewa:
1,5 tabliczki czekolady mlecznej
2 łyżki masła
4 łyżki śmietany kremówki
Dekoracja:
Migdały
Tortownicę (25 cm) smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia.
Czekoladę (2 tabliczki) łamiemy na mniejsze kawałki i wraz z masłem podgrzewamy, często mieszając.
1/3 szklanki cukru pudru łączymy z 4 żółtkami i ubijamy. Dodajemy stopniowo czekoladę i ubijamy dalej, aż składniki połączą się.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, ostrożnie mieszamy z masą czekoladową, mielonymi migdałami, esencją migdałową oraz bakaliami.
Białka wraz z pozostałym cukrem pudrem ubijamy na sztywną pianę. Powinna być gęsta i lśniąca. Ostrożnie mieszamy z masą czekoladową i przelewamy do tortownicy. Pieczemy 40 minut w 190 st.C. Ciasto powinno lekko uginać się przy dotknięciu. Odstawiamy do ostygnięcia.
W kąpieli wodnej łączymy składniki na polewę, następnie zdejmujemy z ognia i ubijamy ok. 2 minut, odkładamy do przestygnięcia na 30 minut.
Ciasto smarujemy polewą, posypujemy migdałami. Wsadzamy do lodówki na 2 godziny.
Smacznego!
Źródło:http://nemi-habibi.blogspot.com/2012/11/ciasto-migdaowe.html