ßßß
Składniki:16 bułek:400 g mąki razowej pszennej bio100 g mąki tortowej150 g otrąb owsiano żytnich bio250 ml mleka 2%100 ml wody7 g aktywnych drożdży1 1/2 łyżki cukru1 łyżeczka soli40 ml oleju rzepakowego**trik pod przepisem!Przygotowanie:Mleko podgrzać do 30 stopni. Dodać do niego cukier i drożdże, wymieszać, po czym wsypać przesianą mąkę tortową, podwnie wymieszać i szczelnie przykryć folią. Odstawić na pół godziny.Po tym czasie przesiać do ciasta resztę mąki i dodać 100 g otrąb. Wodę podgrzać do 30 stopni. Rozpuścić w niej sól, wlać do ciasta. Dokładnie wymieszać je drewnianą łyżką. Wyrabiając około 4-5minut. Ponownie przykryć ciasto i odstawić na godzinę.Po tym czasie ciasto podzielić na 16 części, obtoczyć w reszcie otrębów, uformować kulki, lekko je spłaszczyć i ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Przykryć folią spożywczą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na 20 minut. Po tym czasie folię zdjąć i piec bułeczki w 200 stopniach przez 25 minut.Jeśli bułeczki chcecie zamrozić, pieczecie je 15 minut, wyciągnijcie z pieca i po wystudzeniu rozłóżcie w odstępach na tacy (tak aby w trakcie mrożenia się nie posklejały) i wstawcie do zamrażaraki. Gdy stwardnieją przełóżcie je do foliowej torby do mrożenia, porcjując lub nie – pamiętacie, bułki nie są bryłą, zamroziliście je sztukami.Odpiekamy je wkładając zamrożone do nagrzanego do 200 stopni pieca przez 10 minut, góra dół.Trik : użyjcie smakowego oleju, np. z chilli lub czosnkiem i uzyskajcie smakowe pieczywo! Dodatkowo na wierzchu bułek możecie ułożyć tarty parmezan i go zapiec!Powiązane notki:Żytnie bułki Kajzerki z siemieniem lnianymPszenne Bułki kajzerki z sezamemPaluchy na piwie – bułki drożdżoweBułki słodkie – szarlotka – drożdżówki z jabłkiemSodowe bułeczki owsiane idealne na drugie śniadanie