ßßß Cookit - przepis na Bułki grahamki – do mrożenia

Bułki grahamki – do mrożenia

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Czy zauważyliście nieustającą modę na świeżo wypiekane pieczywo? W większości sklepów pojawiły się piece a z nich kilka lub nawet kilkanaście razy w ciągu dnia unosi się zapach świeżo wypiekanego pieczywa. To miły i przebiegły zabieg sprzedawców, który ma na celu podnieść sprzedaż, ale przy okazji daje klientom radość, jak to miło zjeść w trakcie święta, wieczorem lub na wdzesne śniadamie zjeść smaczną, ciepłą bułkę. Warto zaznaczyć, że pieczywo to po kilku godzinach traci swoją wybitność. Jednak skąd bierze się takowe pieczywo? Wszystkie bułeczki, ciabatty i bagietki są głęboko mrozone. Okazuje się, że pieczywo po zamrożeniu i ponownym wypieczeniu bardzo zyskuje na smaku i chrupkości. Postanowiłam więc opracować recepturę na mrożone bułeczki, które będziecie mogli upiec gdy tylko przyjdzie Wam ochota na dobrej jakości bułkę bez odrobiny polepszaczy, bo i w pieczywie coraz częściej się je spotyka. Co więcej wypiekaną z mąki razowej oraz otrąb, owsianych i żytnich. Prawdziwy bułczany majstersztyk. Smaczne pieczywo, które po upieczeniu pozostaje świeże przez kilka dni to prawdziwy rarytas. Tym bardziej, że dziś 1 maja! Warto zaszaleć i zaserwować do rodzinnego posiłku coś pysznego!
Składniki:
16 bułek:
400 g mąki razowej pszennej bio
100 g mąki tortowej
150 g otrąb owsiano żytnich bio
250 ml mleka 2%
100 ml wody
7 g aktywnych drożdży
1 1/2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
40 ml oleju rzepakowego*
*trik pod przepisem!
Przygotowanie:
Mleko podgrzać do 30 stopni. Dodać do niego cukier i drożdże, wymieszać, po czym wsypać przesianą mąkę tortową, podwnie wymieszać i szczelnie przykryć folią. Odstawić na pół godziny.
Po tym czasie przesiać do ciasta resztę mąki i dodać 100 g otrąb. Wodę podgrzać do 30 stopni. Rozpuścić w niej sól, wlać do ciasta. Dokładnie wymieszać je drewnianą łyżką. Wyrabiając około 4-5minut. Ponownie przykryć ciasto i odstawić na godzinę.
Po tym czasie ciasto podzielić na 16 części, obtoczyć w reszcie otrębów, uformować kulki, lekko je spłaszczyć i ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Przykryć folią spożywczą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na 20 minut. Po tym czasie folię zdjąć i piec bułeczki w 200 stopniach przez 25 minut.
Jeśli bułeczki chcecie zamrozić, pieczecie je 15 minut, wyciągnijcie z pieca i po wystudzeniu rozłóżcie w odstępach na tacy (tak aby w trakcie mrożenia się nie posklejały) i wstawcie do zamrażaraki. Gdy stwardnieją przełóżcie je do foliowej torby do mrożenia, porcjując lub nie – pamiętacie, bułki nie są bryłą, zamroziliście je sztukami.
Odpiekamy je wkładając zamrożone do nagrzanego do 200 stopni pieca przez 10 minut, góra dół.
Trik : użyjcie smakowego oleju, np. z chilli lub czosnkiem i uzyskajcie smakowe pieczywo! Dodatkowo na wierzchu bułek możecie ułożyć tarty parmezan i go zapiec
!
Powiązane notki:
Żytnie bułki Kajzerki z siemieniem lnianym
Pszenne Bułki kajzerki z sezamem
Paluchy na piwiebułki drożdżowe
Bułki słodkie – szarlotka – drożdżówki z jabłkiem
Sodowe bułeczki owsiane idealne na drugie śniadanie
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2015/05/01/bulki-grahamki-do-mrozenia