Wykonanie

Własnoręcznie zagnieciony, w domu upieczony...najlepszy..20 dkg
mąki chlebowej żytniej Młynomag30 dkg
mąki tortowej Młynomag5 dkg
drożdży1 łyżka
cukru1,5 łyżki
soli2 szkl.
wody1/2szk.
otrębów owsianych2 łyżki złotego lnu Skworcu2 łyżki
sezamu Skworcu
Drożdże rozrobić z
cukrem,1 szkl. ciepłej
wody , 2-3 łyżkami
mąki. Odstawić rozczyn na 15-20 minut .
Mąkę przesiać ,dodać
otręby, złoty len,
sezam i wyrośnięte
drożdże,
sól, resztę
wody (ciepłej).Wyrobić ciasto , przełożyć do foremki, pos marować
wodą lub
mlekiem.Piec w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni przez 60 minut.



