Wykonanie
Już od dłuższego czasu przymierzałam się do wypieku własnego
chleba. Dopiero spróbowanie
chleba pieczonego przez żonę mojego znajomego zmobilizowało mnie do tego. Skoro dostałam jeszcze przepis, nie mogłam dłużej zwlekać :)
Chleb robi się bardzo prosto, także gorąco Was to tego zachęcam.Składniki:330 g
mąki pszennej dowolnego typu15 g świeżych
drożdżyłyżeczka
soli300 ml letniej
wodyłyżeczka
cukruopcjonalnie: 1 łyżka ziaren dyni, 1 łyżka
sezamu, 1 łyżka
otrąb owsianych.W misce wymieszałam
drożdże,
cukier i
wodę i odstawiłam na 15 minut. Po tym czasie dodałam
mąkę, ziarna,
otręby,
sól i wymieszałam. Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie przemieszałam łyżką przez ok minutę i przełożyłam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (25 x 12 cm). Odstawiłam na kolejne 15 minut. Po tym czasie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam 55 minut. Odstawiłam
chleb do wystygnięcia.