Wykonanie
Pyszny,chrupiący po prostu idealny:). Kiedy nie mam czasu na pieczenie na zakwasie to zazwyczaj sięgam po ten przepis(źródło - tu z moimi zmianami). Gdy upiekłam go po raz pierwszy tylko zdrowy rozsądek powstrzymał mnie przed zjedzeniem całego:)))

piekę w keksówce o dł.30 cm30 dkg
mąki pszennej chlebowej - użyłam typ 75020 dkg
mąki orkiszowej razowej4 łyżki siemienia4 łyżki
słonecznika2 łyżki
sezamupół szklanki
otrąb owsianych + do obsypania keksówki1 łyżka
soli1 łyżka
cukru2,5 dkg świeżych
drożdży500 ml letniej
wody
W małej miseczce mieszam
drożdże z
cukrem,aż się rozpuszczą.W dużej misce mieszam wszystkie suche skłądniki,dodaję
drożdże i
wodę i mieszam drewnianą łyżką do połączenia się wszystkich składników.Ciasto łatwo
daje się mieszać,w razie zbyt gęstej konstystencji należy dolać nieco więcej
wody.Miskę owijam folią spożywczą i odstawiam na 20 min.do wyrośnięcia w temp.pokojowej.Keksówkę natłuszczam i posypuję dokładnie
otrębami i przekłądam do niej ciasto i ponownie odstawiam do wyrośnięcia na max.10 min.Piekarnika nagrzewam do 230 stopni.Wstawiam formę bez folii i piekę 10 min.,następnie zmniejszam temp.do 210 i piekę ok.40 min,aż
chleb ładnie się przyrumieni z wierzchu.Jak każdy
chleb jest gotowy,gdy postukany od
spodu wydaje głuchy dźwięk.Polecam krojenie po wystudzeniu.Smacznego!!!