ßßß Cookit - przepis na Chleb - bez zagniatania, bez wyrastania

Chleb - bez zagniatania, bez wyrastania

nazwa

Wykonanie

Łatwiejszego chleba chyba już nie znajdziecie..prosto i szybko..bez zagniatania , bez wyrastania...wystarczy wymieszać wszystkie składniki łyżką [ drewnianą ! ], przełożyć do foremki , posmarować wodą [ o tym to ja zapomniałam] i wstawić do zimnego piekarnika..załączyć piekarnik i gotowe..polecam..mój chlebek wyrósł w górę i pękł..byłam zdziwiona dlaczego..nigdy wcześniej tak mi się nie zdarzyło..aż dopiero teraz szykując wpis..okazało się, że dałam za dużo drożdży..Polecam taki chlebek..jest pyszny...dodatki dowolne..wedle uznania..przepis od mojej koleżanki ..Ja zrobiłam z połowy porcji , piekłam w keksówce.
Piekłam także chleb z mieszanki różnych mąk i ze zwykłym octem..też jest dobry...więc można kombinować wedle własnego gustu i smaku..
1 kg mąki 650
5 dkg drożdży świeżych
1 l wody ciepłej
4 łyżki cukru
2 łyżki płaskie soli
4 łyżki octu balsamicznego
po 6 łyżek otrąb, siemienia lnianego, sezamu, słonecznika
Wszystkie składniki wymieszać łyżką drewnianą aby tylko połączyć składniki .Przełożyć do foremki , posmarować wodą .Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.
Przepis dodaję do akcji "Na zakwasie i na drożdżach"
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/05/chleb-bez-zagniatania-bez-wyrastania.html