Wykonanie
13 Flares Twitter 0 Facebook 13 13 13 13 Flares ×Oczywiście Wielkanoc nie może obyć się bez wspaniałych świątecznych i pięknych wypieków! Dziś zaczynamy przed świąteczne szaleństwo. Oto pierwszy w tym roku świątezny przepis, a będzie ich jeszcze całkiem sporo, na pyszny
czekoladowy mazurek bez
mąki! Oczywiście jeśli nie macie mielonych
migdałów użyjcie zwykłej
mąki tortowej.
Składniki:100g
masła200g
czekolady gorzkiej, np. Lindt 70 %, jak u mnie100g mielonych
migdałów3
jaja m150g
cukru50g
kakao np. DecoMorreno50 ml
śmietany 30 %1 łyżka
amaretto lub esencji migdałówej
cukier fiołkowy i posypka cukrowa do dekoracji
Przygotowanie:Miękkie
masło utrzeć z
cukrem.100 g
czekolady stopić.Do
masła dodawać po
jajku, najlepiej aby były w temi. pokojowej – masa się nie zważy. Do masy dodać
czekoladę, wymieszać szpatułą i dodać
migdały oraz przesiane
kakao. Wymieszać.Silikonową tortownicę wysmarować
masłem. Blaszaną dodatkowo wyłożyć papierem.Przelać ciasto i włożyć do piekarnika – 170 stopni, 35-40 minut.Wystudzić.Resztę
czekolady stopić w kąpieli
wodnej – nad garnkiem z wrzątkiem ułożyć miskę, wrzucić do niej
czekoladę i
amaretto. Dodać
śmietanę i dokładnie wymieszać.Polać gotowe ciasto i posypać
cukrem fiołkowym.Powiązane notki:Pischinger ,
czekoladowy tort – mazurek bez pieczeniaSernik jak Nutella –
kakaowy, kremowy i z
orzechamiSernik
waniliowy z polewą na WielkanocMazurek
morelowo miodowy