ßßß
Składniki:100g masła200g czekolady gorzkiej, np. Lindt 70 %, jak u mnie100g mielonych migdałów3 jaja m150g cukru50g kakao np. DecoMorreno50 ml śmietany 30 %1 łyżka amaretto lub esencji migdałówejcukier fiołkowy i posypka cukrowa do dekoracji
Przygotowanie:Miękkie masło utrzeć z cukrem.100 g czekolady stopić.Do masła dodawać po jajku, najlepiej aby były w temi. pokojowej – masa się nie zważy. Do masy dodać czekoladę, wymieszać szpatułą i dodać migdały oraz przesiane kakao. Wymieszać.Silikonową tortownicę wysmarować masłem. Blaszaną dodatkowo wyłożyć papierem.Przelać ciasto i włożyć do piekarnika – 170 stopni, 35-40 minut.Wystudzić.Resztę czekolady stopić w kąpieli wodnej – nad garnkiem z wrzątkiem ułożyć miskę, wrzucić do niej czekoladę i amaretto. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.Polać gotowe ciasto i posypać cukrem fiołkowym.Powiązane notki:Pischinger , czekoladowy tort – mazurek bez pieczeniaSernik jak Nutella – kakaowy, kremowy i z orzechamiSernik waniliowy z polewą na WielkanocMazurek morelowo miodowy