Wykonanie
Krem do
wafli Pischinger to klasyk. Nazwa pochodzi od nazwiska słynnego wiedeńskiego cukiernika – Oscara Pischingera, który w XIX wieku wymyślił ów
kakaowy krem z dodatkiem mielonych
orzechów lub
migdałów. Przepis na krem dostałam w latach 90-tych, od mojej sąsiadki, ale znalazłam go również w książce, którą pozostawił nam w spadku dziadek mojego
męża. Nie znam niestety tytułu tej książki, ani nie wiem w którym roku została wydana, gdyż została z niej tylko pewna część. Na pewno jest bardzo stara, bo z tego co wiem dziadek korzystał z niej w młodości.
Wafelki Pischinger zachwycą szczególnie amatorów
gorzkiej czekolady :)
Składniki:250g
masła lub
margaryny1
jajko3 łyżki
cukru (60g)3 łyżki gorzkiego
kakao (pełne)1 szklanka
orzechów lub
migdałów ok. 120g (mielonych lub drobno posiekanych nożem)1 opakowanie
wafliKrem do
wafli można zrobić na dwa sposoby:1. Na ciepło.Tłuszcz rozpuszczamy w rondelku.
Jajko ubijamy z
cukrem, do czasu aż
cukier się rozpuści. Następnie dodajemy po trochu
kakao, po czym wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczony, letni tłuszcz, stale miksując na wolnych obrotach. Na koniec dodajemy
orzechy lub
migdały. Gotową masę pozostawiamy, by przestygła. Jeśli chcemy przyspieszyć proces stygnięcia, wkładamy krem na chwilę do naczynia z zimną
wodą i co pewien czas mieszamy. Gdy krem jest już zimy przekładamy nim
wafle.2. Na zimno.
Jajko ucieramy z
cukrem, tak by
cukier się rozpuścił. Osobno ucieramy miękki tłuszcz, po czym łączymy obie masy, dodajemy do nich
kakao i mielone
orzechy lub
migdały. Gotową masą przekładamy
wafle.Przełożone
wafle przyciskamy deską kuchenną (lub taboretem) i pozostawiamy tak na kilka godzin, po czym kroimy
ostrym nożem w dowolne kształty.
R E K L A M A