ßßß Cookit - przepis na MAZUREK CZEKOLADOWY

MAZUREK CZEKOLADOWY

nazwa

Wykonanie

Klasyczny mazurek na delikatnym jajecznym biszkopcie z pyszna masą czekoladową. Dla smakoszy czekolady to ciasto powinno zagościć na Świątecznym stole. Jest chyba najsmaczniejszym mazurkiem jaki kiedykolwiek jadłam :)
CIASTO CZEKOLADOWE :
6 dużych jajek
100 g gorzkiej czekolady
50 g masła
1/2 szklanki cukru
W garnku rozpuszczamy masło,dodajemy kawałki czekolady, całość ogrzewamy aż czekolada się rozpuści. Masę studzimy.
Białka ubijamy mikserem na puch,dodajemy cukier i dalej ubijając wlewamy żółtka. Na koniec wlewamy czekoladę i delikatnie mieszamy aż składniki się połączą. Ciasto wylewamy na owalna lub prostokątną, małą formę, (u mnie owalne naczynie do zapiekania 30/20)
Ciasto pieczemy około 2--25 minut w temperaturze 180*C, do suchego patyczka.
Biszkopt studzimy przy uchylonych dżwiczkach, w tym czasie ciasto naturalnie opadnie.
MASA CZEKOLADOWA :
100 ml śmietany 30 %
100 g czekolady deserowej
100 g serka mascarpone
1 kieliszek likieru orzechowego lub rumu
100 g kajmaku do posmarowania ciasta
migdały lub dowolne orzechy, morele, do dekoracji
PRZYGOTOWANIE :
Śmietanę zagotowujemy, zakręcamy gaz, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy aż się rozpuści. Kiedy masa ostygnie wkładamy ją do lodówki na około 2 godziny.
Następnie do masy dodajemy likier i serek mascarpone, dokładnie mieszamy. Dzięki serkowi masa jest gęstsza i lepiej się nią dekoruje mazurek, masy nie należy dosładzać, taka jest pyszna.
Ciasto wykładamy na talerz, wyrównujemy boki, lekko je odcinając.
Wylewamy masę kajmakową, wyrównujemy. Następnie wykładamy na to cześć masy czekoladowej rozsmarowując ją równomiernie również na boki.Pozostałą masą dekorujemy ciasto ozdobnie, najlepiej szprycą, dodajemy pokrojone orzechy i morele. Mazurek przechowujemy w lodówce.
Ciasto jest bardzo smaczne i mocno czekoladowe. Polecam.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2014/04/mazurek-czekoladowy.html