Wykonanie
Klasyczny mazurek na delikatnym jajecznym
biszkopcie z pyszna masą
czekoladową. Dla smakoszy
czekolady to ciasto powinno zagościć na Świątecznym
stole. Jest chyba najsmaczniejszym mazurkiem jaki kiedykolwiek
jadłam :)
CIASTO
CZEKOLADOWE :6 dużych
jajek100 g
gorzkiej czekolady50 g
masła1/2 szklanki
cukruW garnku rozpuszczamy
masło,dodajemy kawałki
czekolady, całość ogrzewamy aż
czekolada się rozpuści. Masę studzimy.
Białka ubijamy mikserem na puch,dodajemy
cukier i dalej ubijając wlewamy
żółtka. Na koniec wlewamy
czekoladę i delikatnie mieszamy aż składniki się połączą. Ciasto wylewamy na owalna lub prostokątną, małą formę, (u mnie owalne naczynie do zapiekania 30/20)Ciasto pieczemy około 2--25 minut w temperaturze 180*C, do suchego patyczka.
Biszkopt studzimy przy uchylonych dżwiczkach, w tym czasie ciasto naturalnie opadnie.MASA CZEKOLADOWA :100 ml
śmietany 30 %100 g
czekolady deserowej100 g
serka mascarpone1 kieliszek
likieru orzechowego lub
rumu100 g kajmaku do posmarowania ciasta
migdały lub dowolne
orzechy,
morele, do dekoracjiPRZYGOTOWANIE :
Śmietanę zagotowujemy, zakręcamy gaz, dodajemy kawałki
czekolady i mieszamy aż się rozpuści. Kiedy masa ostygnie wkładamy ją do lodówki na około 2 godziny.Następnie do masy dodajemy
likier i
serek mascarpone, dokładnie mieszamy. Dzięki serkowi masa jest gęstsza i lepiej się nią dekoruje mazurek, masy nie należy dosładzać, taka jest pyszna.Ciasto wykładamy na talerz, wyrównujemy boki, lekko je odcinając.Wylewamy masę kajmakową, wyrównujemy. Następnie wykładamy na to cześć masy czekoladowej rozsmarowując ją równomiernie również na boki.Pozostałą masą dekorujemy ciasto ozdobnie, najlepiej szprycą, dodajemy pokrojone
orzechy i
morele. Mazurek przechowujemy w lodówce.Ciasto jest bardzo smaczne i mocno
czekoladowe. Polecam.