Co tu dużo pisać, babeczki są po prostu genialne. Popularne ciasto kuchni amerykańskiej w postaci zgrabnych muffinków to propozycja dla każdego fana czekolady i... oczywiście brownies. Polecam.80 g masła75 g mlecznej czekolady75 g gorzkiej czekolady100 g brązowego cukru2 jajkacukier waniliowyłyżeczka ekstraktu z wanilii100 g mąki pszennejłyżka kakao50 g gorzkiej czekolady60 g orzechów: włoskie, laskowe, fistaszki, pekan, migdałyMasło rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z czekoladą i cukrem. Następnie ściągając z ognia dodajemy rozbełtane jajka, ekstrakt, cukier waniliowy, przesianą mąkę oraz kakao. Wszystko dokładnie mieszamy. Pozostałą czekoladę (50 g) siekamy na kawałki i dodajemy do całości.Foremki smarujemy masłem i wypełniamy ciastem do ok. 3/4 wysokości. Posypujemy pokrojonymi orzechami. Pieczemy ok. 20- minut w temperaturze 175 stopni na niższej wysokości piekarnika.źródło inspiracji: moje wypieki, przepis bazowy pochodzi z The Australian Women's Weekly "Everyday cakes and cookies"