Wykonanie
Nie
będę ich jakoś szczególnie zachwalać, bo sama nazwa 'brownies' powinna być wystarczającą zachętą ;-). W dodatku posypane
orzechami pekan... mniam! Dlaczego nie upiec brownies w formie babeczek, by każdy wiedział, po ile może sięgnąć kawałków? ;-)Składniki na około 10 babeczek:80 g
masła150 g
gorzkiej czekolady, posiekanej100 g drobnego
brązowego cukru2
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii100 g
mąki pszennej1 łyżka
kakaoDodatkowo:50 g
gorzkiej czekolady, posiekanej30 g posiekanych
orzechów pekanWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę wymieszać z
kakao, następnie przesiać i odłożyć.
Masło umieścić w garnuszku, podgrzać, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną
czekoladę, odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu
czekoladowego (w razie konieczności przetrzeć przez sitko). Lekko przestudzić.W drugim naczyniu lekko roztrzepać
jajka (całe) z
cukrem i
wanilią (np. rózgą kuchenną). Dodać przestudzoną
czekoladę i wymieszać rózgą kuchenną, do połączenia. Dodać przesianą
mąkę z
kakao, wymieszać. Pod sam koniec wmieszać dodatkową posiekaną
czekoladę.Ciasto podzielić równo pomiędzy foremki do muffinów wyłożone papilotkami, posypać z wierzchu
orzechami.Piec około 20 minut w temperaturze 185ºC. Gotowe brownie jest wypieczone i sprężyste z wierzchu, lepkie w środku (
czekolada oblepia patyczek), ale na patyczku włożonym w środek ciasta nie powinno być śladów surowego ciasta. Wystudzić na kratce.Nie przechowywać w lodówce.Smacznego :-).
Źródło przepisu - The Australian Women's Weekly 'Everyday cakes and cookies'.