Wykonanie
Małej odskoczni (niestety tylko blogowej :)) od dr. Dukana ciąg dalszy. Ponieważ zaległości, w prezentowaniu tych mniej dietetycznych przepisów, zaczęły się niepokojąco powiększać, czas je nadrobić. Do dukanowkich wrócimy, przypuszczam, że tuż po Tłustym Czwartku. :)
źródło przepisu: mojewypieki.blox.pl(podaje ze swoimi zmianami)80 g
masła150 g
gorzkiej czekolady, połamanej100 g
brązowego cukru2
jajka, roztrzepanełyżeczka ekstraktu z
wanilii2/3 szklanki (100 g)
mąki pszennejłyżka
kakao100 g
gorzkiej czekolady (na polewę)100 g grubo posiekanych
orzechów włoskichMasło włożyć do rondelka razem z
czekoladą (150 g) oraz z
cukrem. Podgrzewać i mieszać, aż składniki się rozpuszczą i masa będzie gładka. Przelać do większej miski.Wmieszać
jajka, ekstrakt, przesiana
mąkę i
kakao, wymieszać. Ciasto podzielić równo pomiędzy foremki do muffinek (wysmarowane
masłem).Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni, przestudzić, wyjąć z foremek.Pozostałą
czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, polać przestudzone babeczki i posypać
orzechami.Smacznego!
***babeczki są moją drugą, trochę spóźnioną, propozycją w ramach tegorocznego
Czekoladowego Weekendu .