Wykonanie
Boskie. Smakowało wszystkim bez wyjątku. Masa kajamkowa idealnie pasuje do brownies, nadaje im pysznej słodkości. Nawet Ci, którzy na ciasta mocno
czekoladowe kręcą nosem, nie powinni być zawiedzeni ;-).Składniki na 12 sztuk brownies:115 g
masła170 g
gorzkiej czekolady25 g
kakao3 duże
jajka200 g drobnego
cukru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii140 g
mąki pszennej1 puszka (około 380 g) dulce de leche (masy kajmakowej z puszki)opcjonalnie można dodać 100 g posiekanych podpieczonych
orzechów włoskich lub pekanWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W garnuszku na niewielkiej mocy palnika roztopić
masło. Dodać połamaną
czekoladę, mieszać, do roztopienia. Zdjąć z palnika i dodać
kakao, wymieszać, by nie było grudek.Masę
czekoladową przełożyć do misy miksera. Dodawać
jajka, jedno po drugim, cały czas miksując. Dodać
cukier,
wanilię, przesianą
makę, zmiksować. Na końcu wmieszać
orzechy (jeśli są dodawane).Płytką foremkę do brownies o wymiarach 17 x 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej połowę masy brownies, wyrównać. Na masę w równych odstępach wyłożyć 1/3 masy kajmakowej. Końcem widelca zrobić zygzaki, by nie było grubych warstw dulce de leche. Następnie wyłożyć resztę masy brownies. Na to łyżeczką wyłożyć resztę dulce de leche i znów zrobić zygzaki.Piec przez 35 - 45 minut w temperaturze 175ºC. Gotowe brownie jest wypieczone i sprężyste z wierzchu, lepkie w środku (
czekolada oblepia patyczek), ale na patyczku włożonym w środek ciasta nie powinno być śladów surowego ciasta. Wystudzić, pokroić na kwadraty.Nie przechowywać w lodówce.Smacznego :-).Fantastyczny przepis Davida Lebovitz.