Wykonanie
Jakiś czas temu moja koleżanka w pracy powiedziała: Upiekłabyś jakieś brownie. No to upiekłam. Specjalnie na jej urodziny. Pomyślałam, że brownie z przepisu Katherine Hepburn (podobno), będzie do niej bardzo pasować. Koleżanka powiedziała, że ciasto jej smakowało.
Składniki:60 g
czekolady gorzkiej115 g
masła200 g
cukru (dałam trochę mniej)2
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiszczypta
soli30 g
mąki pszennej16 połówek
orzechów włoskichWykonanie:
Czekoladę i
masło roztapiamy w kąpieli
wodnej lub w mikrofalówce. Przelewamy do większej miski i dodajemy
cukier. Ubijamy robotem. Dodajemy po jednym
jajku, cały czas ubijając masę. Na koniec dolewamy
wanilię,
sól i
mąkę. Mieszamy całość. Przelewamy masę do formy (20x20 cm, lub prostokątna) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy połówki
orzechów. Pieczemy w 165 stopniach przez około 30 - 35 minut.