ßßß Cookit - przepis na Brownie

Brownie

nazwa

Wykonanie

Klasyczne brownie czekoladowe. Przepis jest prosty i szybki, a brownie wychodzi idealne – mocno czekoladowe, wilgotne, delikatnie rozpływające się w ustach.
Takie mocno czekoladowe brownies to najlepsza opcja na ponure, zimowe wieczory – po prostu klasyka comfort food, która przywraca dobry humor :)
Brownie
głębsza blacha wielkości 21 x 26 cm (wymiary podstawy)
Składniki
200 g masła
200 g gorzkiej czekolady 70%
4 jajka
260 g drobnego cukru
10 g cukru waniliowego
130 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
50 g orzechów włoskich
Wykonanie
składniki dobrze by były w temperaturze pokojowej – szczególnie jajka w garnuszku, na małym ogniu rozpuścić masło. Zdjąć z ognia i dorzucić połamaną na małe kawałki lub posiekaną czekoladę. Zostawić do całkowitego rozpuszczenia. Od czasu do czasu zamieszać i zostawić do przestudzenia w misce umieścić jajka wraz z cukrem i cukrem waniliowym i roztrzepać lekko rózgą
do jajek wlać przestudzone masło z czekoladą i z grubsza wymieszać. następnie dodać przesianą mąkę oraz sól i znów z grubsza wymieszać
grubo posiekać orzechy włoskie, dorzucić do ciasta i wmieszać
ciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
piec w 170°C przez 25 do 30 minut – aż brownie urośnie. Po wyjęciu z piekarnika opadnie, ale tak ma być
całkowicie wystudzić
brownie można dodatkowo posypać gorzkim kakao lub polać roztopioną czekoladą
Przepis własny.
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:https://fotokulinarnie.pl/przepisy/brownie