ßßß Cookit - przepis na ŁATWY PIERNIK z morelami i rumem

ŁATWY PIERNIK z morelami i rumem

nazwa

Wykonanie

13 Flares Twitter 0 Facebook 13 13 13 13 Flares ×
Łatwy Piernik z suszoną morelą i rumem To marzenie każdej gospodyni. Przygotuj go według tego przepisu jest przepyszny, korzenie, suszone morele i rum to najpiękniejsze świąteczne aromaty. Kiedy wszystkie ciasta już dawno zniknęły ze stołów, a macie wizytę niezapowiedzianych gości wystarczy zmiksować składniki i od razu po upieczeniu możecie cieszyć się przepysznym pachnącym, wilgotnym ciastem, które w czasie pieczenia wypełnia dom wspaniałym zapachem, bez którego nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej razowej
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
2 jajka
4 łyżki miodu
15 g przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody
125 g masła/margaryny lub oleju
100 g suszonych moreli
100 ml rumu
Przygotowanie:
Morele posiekać w paski. Zalać 150 ml gorącej wody. Gdy przestygnie dodać 70 ml rumu.
Odstawić na minimum 30 minut*.
Margarynę, masło lub olej stopić z cukrem i przyprawą do piernika. Lekko przestudzić.
Mąkę,sodę, olej, jajka, 2 łyżki miodu, mleko oraz stopioną masę piernikową miksować przez 5 minut.
Formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem lub wysypać mąką. Wlać ciasto.
Piec 45 minut w 180 stopniach.
Z reszty rumu i miodu przygotować glazurę. Dodać do nich 2-3 łyżki syropu spod moreli.
Posmarować gorące ciasto.
Wystudzić i podawać.
Można oprószyć je cukrem pudrem.
*Morele mogą być moczone przez całą noc, będą smaczniejsze.
Powiązane notki:
Keks złocisty – fruit cake – z orzechami, morelami, figami, daktylami i rodzynkami
Najprostrze muffinki babeczki waniliowe z morelami
Piernik dojrzewający – pierniczki lub ciasto
Świąteczny piernik w 5 minut! Szybki przepis na pyszne ciasto
Sernik z suszonymi morelami
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/12/26/3704