ßßß
Składniki:2 szklanki mąki pszennej razowej1 szklanka cukru1 szklanka mleka2 jajka4 łyżki miodu15 g przyprawy do piernika2 łyżeczki sody125 g masła/margaryny lub oleju100 g suszonych moreli100 ml rumuPrzygotowanie:Morele posiekać w paski. Zalać 150 ml gorącej wody. Gdy przestygnie dodać 70 ml rumu.Odstawić na minimum 30 minut*.Margarynę, masło lub olej stopić z cukrem i przyprawą do piernika. Lekko przestudzić.Mąkę,sodę, olej, jajka, 2 łyżki miodu, mleko oraz stopioną masę piernikową miksować przez 5 minut.Formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem lub wysypać mąką. Wlać ciasto.Piec 45 minut w 180 stopniach.Z reszty rumu i miodu przygotować glazurę. Dodać do nich 2-3 łyżki syropu spod moreli.Posmarować gorące ciasto.Wystudzić i podawać.Można oprószyć je cukrem pudrem.*Morele mogą być moczone przez całą noc, będą smaczniejsze.Powiązane notki:Keks złocisty – fruit cake – z orzechami, morelami, figami, daktylami i rodzynkamiNajprostrze muffinki babeczki waniliowe z morelamiPiernik dojrzewający – pierniczki lub ciastoŚwiąteczny piernik w 5 minut! Szybki przepis na pyszne ciastoSernik z suszonymi morelami