Wykonanie
13 Flares Twitter 0 Facebook 13 13 13 13 Flares ףatwy Piernik z
suszoną morelą i
rumem To marzenie każdej gospodyni. Przygotuj go według tego przepisu jest przepyszny, korzenie,
suszone morele i
rum to najpiękniejsze świąteczne aromaty. Kiedy wszystkie ciasta już dawno zniknęły ze stołów, a macie wizytę niezapowiedzianych gości wystarczy zmiksować składniki i od razu po upieczeniu możecie cieszyć się przepysznym pachnącym, wilgotnym
ciastem, które w czasie pieczenia wypełnia dom wspaniałym zapachem, bez którego nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia.

Składniki:2 szklanki
mąki pszennej razowej1 szklanka
cukru1 szklanka
mleka2
jajka4 łyżki
miodu15 g
przyprawy do piernika2 łyżeczki
sody125 g masła/margaryny lub
oleju100 g
suszonych moreli100 ml
rumuPrzygotowanie:
Morele posiekać w paski. Zalać 150 ml gorącej
wody. Gdy przestygnie dodać 70 ml
rumu.Odstawić na minimum 30 minut*.
Margarynę,
masło lub
olej stopić z
cukrem i
przyprawą do piernika. Lekko przestudzić.
Mąkę,
sodę,
olej,
jajka, 2 łyżki
miodu,
mleko oraz stopioną masę piernikową miksować przez 5 minut.Formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem lub wysypać
mąką. Wlać ciasto.Piec 45 minut w 180 stopniach.Z reszty
rumu i
miodu przygotować glazurę. Dodać do nich 2-3 łyżki
syropu spod moreli.Posmarować gorące ciasto.Wystudzić i podawać.Można oprószyć je
cukrem pudrem.*
Morele mogą być moczone przez całą noc, będą smaczniejsze.Powiązane notki:Keks złocisty – fruit
cake – z
orzechami,
morelami,
figami,
daktylami i
rodzynkamiNajprostrze muffinki babeczki
waniliowe z
morelamiPiernik dojrzewający – pierniczki lub ciastoŚwiąteczny piernik w 5 minut! Szybki przepis na pyszne ciastoSernik z
suszonymi morelami