Wykonanie
2 Flares Twitter 0 Facebook 2 2 2 2 Flares ×
Ciasto drożdżowe to jedno z moich ulubionych. Zauważycie na pewno, że mówię to bardzo często, chociaż mam wrażenie, że wspominałam o tym, że ciasta jeśli mam do wyboru ciasto z kremem a drożdżówkę, wybiorę właśnie tą drugą. Uwielbiam ciasta z
owocami, a jeśli wieńczy je dodatkowo cudowna
maślana kruszonka, to śmiało
mogę stwierdzić, że jestem rozanielona gdy
mogę zjeść kawałek ( chociaż zazwyczaj są to dwa lub trzy kawałki) takiego ciasta.
Dynia ma też inne świetne zastosowanie jeśli chodzi o wypieki – nie wymaga użycia
jajek, co ucieszy na pewno alergików.
Masło możecie zastąpić
olejem – to w cieście, a to w kruszonce wegetariańską
margaryną, a
mleko zamienić na roślinne. Przepis jest łatwy, a korzenne
ciasto drożdżowe wypiekane na
mące razowej na pewno Wam posmakuje.Tak przygotowane
ciasto drożdżowe jest idealne dla dzieciaków. Gdy upiekłam ją na Halloween były zachwycone! Przepis rodzinny, duża blacha.
Składniki:blacha piekarnikowa 45×45 cmciasto:700 g upieczonej dyni makaronowej3 szklanki
mąki pszennej razowej 18501 szklanka
mąki tortowej1 szklanka
mleka100 g
masła100 g
rodzynek sułtańskich2/3 szklanki
cukru2 1/2 łyżki
przyprawy do pierników50 g
drożdży świeżych500 g
jabłek jonagored lub champion ( 3 sztuki)kruszonka:2/3 szklanki
mąki razowej2/3 szklanki
cukru1 łyżka
cukru z
wanilią100 g
masłaPrzygotowanie:
Mleko podgrzać do 36-8 stopni . W 2/3 ilości rozpuścić
drożdże, dodać 2 łyżki
cukru i 3 łyżki
mąki tortowej. Dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić w cieple na 10 minut.
Dynię zalać wrzątkiem, żeby była ciepła w momencie dodania do ciasta, gdy mamy gotowe
pure użyjmy 1 1/2 szklanki, uprzednio podgrzanego.Stopić
masło.
Mąki wymieszać ze sobą, dodać
przyprawę,
cukier i
rodzynki.Gdy zaczyn stanie się kremowy i wyrośnie, dodać do niego
mąkę, stopniowo, mieszając ręką, gdy ciasto zacznie się łączyć dodać do niego
dynię i wyrobić. Gdy wchłonie
dynię wlewać ciepłe
masło i resztę
mleka. Wyrabiać 5 minut.Ponownie przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Blachę wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.Wyłożyć na nie ciasto, będzie gęste, pulchne, aczkolwiek łatwe w formowaniu, dzięki dyni właśnie. Rozłożyć je rękami równo, na blaszce.Na wierzch zetrzeć
jabłka.Składniki kruszonki dokładnie wymieszać rękami aż stworzą mokre grudki.Wysypać równomiernie na ciasto.Piec 35 minut w 180 stopniach. Jeśli po tym czasie uważacie, że kruszonka powinna być bardziej złota, podpieczcie je jeszcze przez kolejnych 5 minut.Smacznego!Więcej o wypiekach możecie dowiedzieć się na stroniehttp://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazkiPowiązane notki:Maślane
ciasto drożdżowe z
serem i
rodzynkamiDrożdżówka bez wyrabiania z
waniliową kruszonką -krok po kroku
Dyniowe ciasto drożdżowe duża blacha ze słodką kruszonką,bez
jajek ( krok po kroku)