ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe, drożdżówka z dyni, z jabłkami pod kruszonką

Ciasto drożdżowe, drożdżówka z dyni, z jabłkami pod kruszonką

nazwa

Wykonanie

2 Flares Twitter 0 Facebook 2 2 2 2 Flares ×
Ciasto drożdżowe to jedno z moich ulubionych. Zauważycie na pewno, że mówię to bardzo często, chociaż mam wrażenie, że wspominałam o tym, że ciasta jeśli mam do wyboru ciasto z kremem a drożdżówkę, wybiorę właśnie tą drugą. Uwielbiam ciasta z owocami, a jeśli wieńczy je dodatkowo cudowna maślana kruszonka, to śmiało mogę stwierdzić, że jestem rozanielona gdy mogę zjeść kawałek ( chociaż zazwyczaj są to dwa lub trzy kawałki) takiego ciasta. Dynia ma też inne świetne zastosowanie jeśli chodzi o wypieki – nie wymaga użycia jajek, co ucieszy na pewno alergików. Masło możecie zastąpić olejem – to w cieście, a to w kruszonce wegetariańską margaryną, a mleko zamienić na roślinne. Przepis jest łatwy, a korzenne ciasto drożdżowe wypiekane na mące razowej na pewno Wam posmakuje.
Tak przygotowane ciasto drożdżowe jest idealne dla dzieciaków. Gdy upiekłam ją na Halloween były zachwycone! Przepis rodzinny, duża blacha.
Składniki:
blacha piekarnikowa 45×45 cm
ciasto:
700 g upieczonej dyni makaronowej
3 szklanki mąki pszennej razowej 1850
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mleka
100 g masła
100 g rodzynek sułtańskich
2/3 szklanki cukru
2 1/2 łyżki przyprawy do pierników
50 g drożdży świeżych
500 g jabłek jonagored lub champion ( 3 sztuki)
kruszonka:
2/3 szklanki mąki razowej
2/3 szklanki cukru
1 łyżka cukru z wanilią
100 g masła
Przygotowanie:
Mleko podgrzać do 36-8 stopni . W 2/3 ilości rozpuścić drożdże, dodać 2 łyżki cukru i 3 łyżki mąki tortowej. Dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić w cieple na 10 minut.
Dynię zalać wrzątkiem, żeby była ciepła w momencie dodania do ciasta, gdy mamy gotowe pure użyjmy 1 1/2 szklanki, uprzednio podgrzanego.
Stopić masło.
Mąki wymieszać ze sobą, dodać przyprawę, cukier i rodzynki.
Gdy zaczyn stanie się kremowy i wyrośnie, dodać do niego mąkę, stopniowo, mieszając ręką, gdy ciasto zacznie się łączyć dodać do niego dynię i wyrobić. Gdy wchłonie dynię wlewać ciepłe masło i resztę mleka. Wyrabiać 5 minut.
Ponownie przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyłożyć na nie ciasto, będzie gęste, pulchne, aczkolwiek łatwe w formowaniu, dzięki dyni właśnie. Rozłożyć je rękami równo, na blaszce.
Na wierzch zetrzeć jabłka.
Składniki kruszonki dokładnie wymieszać rękami aż stworzą mokre grudki.
Wysypać równomiernie na ciasto.
Piec 35 minut w 180 stopniach. Jeśli po tym czasie uważacie, że kruszonka powinna być bardziej złota, podpieczcie je jeszcze przez kolejnych 5 minut.
Smacznego!
Więcej o wypiekach możecie dowiedzieć się na stronie
http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki
Powiązane notki:
Maślane ciasto drożdżowe z serem i rodzynkami
Drożdżówka bez wyrabiania z waniliową kruszonką -krok po kroku
Dyniowe ciasto drożdżowe duża blacha ze słodką kruszonką,bez jajek ( krok po kroku)
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/11/03/ciasto-drozdzowe-drozdzowka-z-dynia-rodzynkami-i-jablkami-pod-kruszonka