Wykonanie
Dostałam do przetestowania
serek od firmy Wieluń. Pierwsze, co mi się w nim spodobało to to, że można go kupić w różnej wielkości opakowaniach- mały 200 g, średni 450 g i duży kilogramowy. Idealny dla mnie jest ten 450 g, bo zawsze gdy potrzebowałam mniej
sera to z kilowego wiaderka zostawała mi połowa. Teraz tylko muszę namierzyć te
serki w jakimś sklepie w okolicy. Jest bardzo kremowy i nie za kwaśny, dlatego kluseczki wyszły pierwsza klasa. A dodatkowo posypałam je moja ulubiona
przyprawą do dań słodkich firmy Kamis, którą uwielbiam. Jeśli nie próbowaliście, to polecam, spróbujcie takiego połączenia- puszyste kluski z kremowym
serkiem i aromatyczna
przyprawa:) A na niedzielę mam już w planie sernik
cytrynowy:)Składniki:500 g
mąki1 szklanka
mleka1
jajko3 łyżki
masła roztopionego30 g
drożdżyszczypta
soli2 łyżki
cukru na nadzienie:450 g
serka Wieluń Mój Ulubiony1 opakowanie budyniu
waniliowego3 łyżki
cukruprzyprawa do dań słodkich Kamisdo polania:3-4 łyżki stopionego
masłaprzyprawa do dań słodkich Kamis
Drożdże rozpuścić w letnim
mleku. Dodać do przesianej
maki, wsypać
sól i
cukier, wymieszać. Wbić
jajko i wyrabiać chwilę a następnie wlać ostudzone
masło. Wyrabiać, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Odstawić przykryte ściereczką na pół godziny. Po tym czasie wyłożyć na stolnicę i szklanką wykrawać dość grube kółka.
Serek wymieszać z
budyniem,
cukrem i
przyprawą. Kłaść łyżkę nadzienia na ciasto i formować kule. Odstawić do wyrośnięcia pod ściereczkę na następne pół godziny. W dużym garnku zagotować
wodę. Na wierzchu garnka zawiązać gazę. Układać po cztery kluski, przykryć metalową miską i gotować około 15-20 minut. Podawać polane
masłem i posypane
przyprawą.