Wykonanie
Konkurs u Słodkiej Fantazji zdecydowanie pobudził mnie do działania. Z tej okazji postanowiłam zrobić kringel - estoński przysmak z
ciasto drożdżowego, spleciony w śliczny wieniec. Zamiast
cynamonu postanowiłam użyć
przyprawy do piernika - i w domu pachnie już Świętami :)Składniki:125ml lekko ciepłego
mleka30g świeżych
drożdży300g
mąki50g
cukruszczypta
soli1
jajko50g roztopionego
masłaDodatkowo:50g rozpuszczonego
masła3 łyżeczki
przyprawy do piernika4 łyżki
cukruI jeszcze:
jajkołyżka
mlekałyżeczka
przyprawy do piernika
CukierDrożdże rozetrzeć w
mleku z łyżeczką
cukru i 3 łyżkami
mąki, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę wymieszać z
cukrem i
solą, dodać wyrośnięte
drożdże,
jajko i ostudzone
masło, zagnieść na miękkie, elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować
masłem wymieszanym z
przyprawą do piernika i
cukrem. Zawinąć, tworząc roladę, rozciąć ją wzdłuż (nie do samego końca) i zapleść. Wieniec położyć na papierze do pieczenia, posmarować
jajkiem wymieszanym z
mlekiem i
przyprawą i posypać
cukrem. Odstawić na pół godziny. Piec w temperaturze 160°C, pierwsze 10 minut z termoobiegiem, kolejne 10 tylko z dolną grzałką. Po wyłączeniu piernika uchylić drzwiczki, zostawić wieniec w środku, wyjąć po kilku minutach.Przepis z malutką zmianą stąd: http://www.slodkiefantazje.pl/kringle-estonski-czyli-wieniec-drozdzowy-z-cynamonem-lub-marcepanem