ßßß
Składniki:12 sztuk:2 szklanki mąki ( torowej lub 3 zboża, pełnoziarnistej drobno mielonej, np. Lubella )150 ml jogurtu naturalnego ( op.)1/2 szklanki oleju rzepakowego3/4 szklanki drobnego cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia2 duże jajka1 łyżka cukru z wanilią1 łyżka maku12 małych lub 6 dużych truskawek + do dekoracjiNutellawiórki czekolady bakaliowejmak można pominąć dodałam go aby babeczki bardziej ciekawiły maluchyPrzygotowanie:Składniki powinny być w temp. pokojowej.Formę do babeczek wyłożyć papilotkami. Nastawić piec na 180 stopni, góra dół.Jajka ubić z cukrem aż będą kremowe( ok. 5 minut).Dodać olej , miksując, a gdy się połączy z jajkami wlać jogurt. Miksować.Do masy przesiać mąkę z proszkiem, dodać mak.Zmiksować i łyżką nakładać masę do foremek, po 2 łyżki na babkę, kilka łyżek ciasta powinno zostać.Do każdej babeczki włożyć pół dużej lub całą małą oczyszczoną truskawkę.Truskawki wbić w ciasto, a wierzchy babeczek wyrównać używając pozostałej masy ( po łyżeczce na sztukę ).Piec 15-20 minut, po 15 najlepiej sprawdzić ciastka patyczkiem.Ostudzić na kratce.Zimne posmarować kremem, udekorować truskawkami i siekaną czekoladą.Smacznego!Ania!Powiązane notki:Babeczki – muffinki z truskawkami i kremem maślanym – Roczek Fabianka!Babeczki do koszyczkaMuffinki razowe z wiśnią – dietetyczny tłusty czwartek w 15 minut!Najlepsze ciasto jogurtowe z truskawkami (owocami) – prosty przepis